Het glas-in-loodraam van Kees Bastiaans dat van De Lind werd overgebracht naar KVL in Oisterwijk
Volledig scherm
Het glas-in-loodraam van Kees Bastiaans dat van De Lind werd overgebracht naar KVL in Oisterwijk © Bas Bastiaans

KVL zet glas-in-loodraam van Kees Bastiaans in het licht: pareltje voor Oisterwijk

OISTERWIJK - Het is al enkele maanden thuis op KVL, maar sinds kort staat het volle licht op het glas-in-loodraam dat Kees Bastiaans meer dan een halve eeuw geleden maakte voor de schoenfabrikanten van Berkelmans in Oisterwijk.

Daarmee wordt een pareltje van de Oisterwijkse leerindustrie eindelijk goed zichtbaar. Het raam werd destijds geplaatst in een zijgevel van De Lind 14, waar het kantoor van Berkelmans was ondergebracht. Vanaf de weg was het niet zichtbaar. Het raam verbeeldt het bewerken van het leer, het 'vellen bloten’ voor de schoen. Eromheen staan Oisterwijkse gebouwen.  

De nieuwe eigenaren van De Lind 14, het echtpaar Van Schijndel, bleek bereid om aan verhuizing van het glas-in-loodraam naar KVL mee te werken. Het is ondergebracht in het trappenhuis van het hoofdgebouw, waar ook drie ramen van glazenier Toon Merkelbach zijn te bewonderen.

Dubbel en dwars beloond

‘Onze inspanningen zijn dubbel en dwars beloond', staat in de laatste nieuwsbrief van Stichting Erven Kees Bastiaans, met Udenaar Bas Bastiaans als voorzitter. 

Iedere eerste dinsdag van de maand is er om 17.00 uur een rondleiding op het KVL-terrein, waarin het raam is opgenomen. 

Tilburg e.o.