Volledig scherm
Els Rossou uit Udenhout was één van de 'levende boeken'. © Thom Schelstraete

Levende boeken lenen om vooroordelen te bestrijden

OISTERWIJK - Kaalheid, seksverslavingen en criminele activiteiten. Niets was vrijdagavond taboe tijdens de Human Library in Oisterwijk, waar bezoekers geen boeken maar mensen leenden.

,,Normaal gezien spreek ik mensen aan wanneer ze mij lang aanstaren, nu begint eens iemand anders het gesprek", vertelt Els Rossou. De 62-jarige Udenhoutse heeft last van een zeldzame aandoening waardoor ze dertig jaar geleden plots kaal werd. Vrijdagavond werd ze voor twintig minuten 'geleend' door mensen die nieuwsgierig zijn naar haar verhaal.

Vooroordelen
Hilde de Regt (20) was één van die bezoekers. Haar eerste gedachte dat de vrouw kaal is vanwege chemotherapie werd snel bijgesteld. ,,Vanwege die dagelijkse vooroordelen wilde ik dit project meemaken", vertelt de Tilburgse. Ze was een van de jongere bezoekers en kijkt daar wel van op. ,,Juist in onze tijd met socialr media is dit een groot probleem. Mensen hebben al een oordeel zonder ook maar iemand gezien te hebben. Door een gesprek met iemand die dagelijks de vooroordelen meemaakt, ga je er zelf voortaan bewuster mee om."

Het oorspronkelijk Deense concept wordt na de eerste Tilburgse editie van afgelopen maart steeds verder uitgerold. Op 11 november is Goirle aan de beurt, daarna wordt de Human Library op 23 november georganiseerd in Tilburg.

Lees zaterdag 5 november in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad een verslag van de Human Library.

Tilburg e.o.