Volledig scherm
Marijke Wagenaar-Van Oss, naast de zerk van haar moeder op de Joodse begraafplaats in Oisterwijk © Tom Tacken

Marijke heeft haar plekje op de Joodse begraafplaats in Oisterwijk al gemarkeerd

OISTERWIJK - 'De bomen groeiden door de muur heen. Het was hier een en al distel: je bleef overal met je broek aan hangen. Kijk hoe mooi het nu wordt onderhouden. Ik ben er al die mensen zo ontzettend dankbaar voor.'

Dat zegt Marijke Wagenaar-Van Oss (72) in de richting van de Oisterwijkse vrijwilligers die waardigheid aan haar Joodse begraafplaats terug hebben gegeven. 

De Joodse begraafplaats, verscholen in de bossen achter de Hondsbergselaan, was op enig moment van mevrouw Wagenaar alleen. Zij was immers het allerlaatste lid van de Vereniging Israëlitische Begraafplaats, eigenaar van de ommuurde en met een zweem van mystiek omgeven dodenakker. 

Lees verder onder de video.

Een stenen paaltje markeert haar eigen, zelf uitgezochte plekje. Macaber? ,,Nee hoor", glimlacht de Bossche, die haar jeugd in Oisterwijk doorbracht. ,,Het geeft juist een fijn gevoel dat ik in het rijtje van mijn familie kom te liggen."

Van 1 mei tot 1 oktober is de gerestaureerde begraafplaats elke vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur vrij toegankelijk. Er zijn dan gastvrouwen of gastheren aanwezig. Elke laatste zondag van de maand, dus ook komende zondag, is er vanaf 11.00 uur een rondleiding (zie video Oisterwijk In Beeld).

In het Brabants Dagblad van woensdag vertelt Marijke Wagenaar-Van Oss het verhaal van haar doortastende vader Bob van Oss, slager te Oisterwijk, die samen met zijn vrouw in 1942 aan de Duitsers wist te ontkomen.

Volledig scherm
Steen bij de poort van de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk © Tom Tacken
Volledig scherm
De slagerswinkel van Bob van Oss aan De Lind in Oisterwijk. © Facebook Oisterwijk Verleden en Heden
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.