Volledig scherm
Postuum postpakket van Marinus Leermakers © Tom Tacken/BD

Marinus Leermakers, dood en begraven, verrast Oisterwijkers met een stapel aan post

OISTERWIJK - Menig Oisterwijker moet vandaag met een bezwaard gemoed de post geopend hebben. De afzender was Marinus Leermakers, die zaterdag in besloten kring werd begraven. 

De postume verzending moet Leermakers notarieel hebben geregeld, zoals hij ook zijn grafschrift vastlegde: ‘Hier ligt onze Hendrik-Jan de Torenwachter alias Marinus Leermakers.’ 

Ook een verslaggever van het Brabants Dagblad ontving een dik pakket fotokopieën. Met handgeschreven blokletters doet Leermakers verslag van zijn zielenroerselen. Veel aandacht heeft hij voor zijn vete met de pastoor van de Petruskerk. 

Tientje in enveloppe

Het kerkhof daarvan onderhield Leermakers jarenlang als vrijwilliger, totdat het kerkbestuur liet weten dat een professioneel bedrijf hem bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kwam vervangen. In het pakket zit behalve een reeks krantenartikelen ook een lange lijst van namen van mensen, die vandaag ook post van Leermakers ontvangen moeten hebben. Loes Westgeest, die Leermakers vaak in de bossen tegenkwam en ook een gedicht aan hem wijdde, laat weten dat in haar enveloppe ook een tientje zat. 

Op zijn eigen kerkhof kocht Marinus Leermakers al jaren geleden het plekje naast zijn tante Anna. Een foto van haar op A4-formaat voegde hij aan zijn postume berichten toe. Marinus Leermakers is 83 jaar oud geworden.

Volledig scherm
Postume post van Marinus Leermakers © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
Marinus Leermakers in 2001, toen hij afscheid moest nemen van het kerkhof waar hij nu zelf rust. © Persbureau van Eijndhoven

Tilburg e.o.