Volledig scherm
De archiefcontainer wordt geplaatst. © Gerrit de Jong

Met container kan heemcentrum Oisterwijk er weer tegen

OISTERWIJK - Het was een hele operatie, waarbij er in de vroege maandagochtend een kraan aan te pas moest komen om een container over het heemcentrum van vereniging De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan in Oisterwijk te tillen. Een broodnodige operatie ook, want al die archieven zijn zo zwaar dat de verdiepingsvloer het bijna niet meer trok.

Het heemcentrum van vereniging De Kleine Meijerij is daarmee 54 kubieke meter archiefruimte rijker geworden.

Die nieuwe archiefruimte (een stalen container van drie bij drie bij zes meter) is geen overbodige luxe. Bestuurslid Gerrit de Jong: ,,Een bouwkundige heeft een onderzoek gedaan in ons centrum. Op de eerste verdieping staat de houten vloer veel te vol. Als daar nog materiaal bij komt, dreigt het gebouw in te storten. En we krijgen steeds meer materiaal. We krijgen bijvoorbeeld de beschikking over de archieven (vooral fotonegatieven) van de vroegere Oisterwijkse fotozaak Romanesco.”

De Kleine Meijerij heeft een regionale functie en bedient de dorpen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. Uit al die kernen liggen archiefstukken opgeslagen aan de Oisterwijkse Spoorlaan. De container is geplaatst in de tuin van het centrum. Erin komen stellingen te staan voor het veilig en brandvrij opbergen van de archivalia die de kring beheert.

Tilburg e.o.