Volledig scherm
Als kandidaat-bewindspersoon voor kabinet Rutte III wordt Cora van Nieuwenhuizen genoemd. © Dijkstra bv

Ministerskandidaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) uit Oisterwijk werkte in alle bestuurslagen

OISTERWIJK/BRUSSEL - Volgende week presenteert Mark Rutte officieel het nieuwe kabinet en de bijbehorende ministers. Maar de namen gonzen nu al rond. Eén van hen is Cora van Nieuwenhuizen. De Oisterwijkse VVD-politicus wordt genoemd als beoogd minister voor het Ministerie van Infrastructuur.

Wordt Cora van Nieuwenhuizen inderdaad minister voor de VVD in kabinet Rutte III, dan heeft ze een opmerkelijke carrière in het Nederlandse openbaar bestuur achter de rug. Van lid van de gemeenteraad, Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten, Tweede Kamer én het Europees Parlement, naar minister in een Nederlands kabinet.

Cora (Cornelia) van Nieuwenhuizen komt oorspronkelijk uit Ridderkerk (12 juni 1963) en doorloopt van 1976 tot 1981 het vwo in Harderwijk. Na de middelbare school studeert ze tot 1987 geografie aan de Universiteit van Utrecht. Ze gaat aan de slag bij Credit Lyonnais Bank in Tilburg, waarnaast ze onder meer actief is als freelance geografe. Ook springt ze bij in de bedrijfsvoering van de dierenartsenpraktijk van haar echtgenoot in Oisterwijk.

Nadat ze in 1994 in Oisterwijk komt te wonen, sluit ze zich aan bij de VVD als een ‘leuke manier om Oisterwijkers te ontmoeten’, zo schrijft Van Nieuwenhuizen op haar eigen website. Ze wordt achtereenvolgens burgerlid in de commissie Welzijn, Zorg en Sport en na een tijdje raadslid, tot 2006, waarvan een groot deel als fractievoorzitter.

Quote

VVD leuke manier om Oisterwij­kers te ontmoeten.

Cora van den Nieuwenhuizen

Provincie

In 2003 begint ze bij de Provinciale Staten van Brabant, en combineert ze die baan met haar raadszetel in Oisterwijk. Na een half jaar wordt ze fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten en maakt ze in Oisterwijk als gewoon raadslid de periode af. Ze wordt vervolgens, tegelijk met partijgenoot Onno Hoes, VVD-gedeputeerde in het Brabantse provinciebestuur met mobiliteit, infrastructuur, havenschap Moerdijk, Eindhoven Airport en toezicht op waterschappen en integrale handhaving in haar portefeuille.

Een paar jaar later, in 2010, maakte ze de stap naar de Tweede Kamer. Eerst met de portefeuille energie, zeevaart, binnenvaart en luchtvaart. Later wordt ze onder het kabinet Rutte I verantwoordelijk voor de portefeuille asiel, migratie en integratie. Tijdens Rutte II is ze woordvoerder sociale zaken en tevens voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Ruim drie jaar geleden maakt ze de overstap naar Brussel en zit ze sindsdien voor de VVD als Europarlementariër in de commissies Economie en Monetaire zaken (ECON), Industrie, Technologie, Research en Energie (ITRE). Ook is ze vicevoorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met India. Sinds 2015 is ze ook lid van de commissie voor belastingen (TAXE).

 ,,Voor zover ik weet, ben ik de enige Nederlandse Europarlementariër die alle bestuurslagen heeft gehad",  schrijft ze op haar eigen website. ,,Van lokaal, naar provinciaal, naar landelijk, naar Europees.” En nu naar het Nederlandse kabinet?

Tilburg e.o.