Volledig scherm
Pastoor Theo te Wierik zegent de fietsen van Guus Moonen en anderen. © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Moergestel Fiets- en Wandeldorp wil brug over De Reusel naar pastoor Theo te Wierik vernoemen

MOERGESTEL - De nieuwe fietsbrug over de Reusel moet in Moergestel de naam gaan dragen van Theo te Wierik, die er tot 2015 pastoor was. Daarvoor gaat Moergestel Fiets- en Wandeldorp zich sterk maken. De stichting meent dat Te Wierik 'een echte bruggenbouwer en een symbool van verbinding' was. 

Wethouder Dion Dankers komt zondag 2 september samen met Peter van de Wouw, voorzitter van Moergestel Fiets- en Wandeldorp, het nieuwe fietspad tussen Moergestel en Haghorst langs de Heizenschedijk feestelijk openen. De ceremonie staat gepland bij de brug, die onderdeel van de nieuwe fietsverbinding uitmaakt.  

De brug is van hetzelfde type als die over de Voorste Stroom in Oisterwijk. Toen die brug in 2014 werd gelegd, ging hij de naam dragen van een pastoor: de dit jaar overleden Harrie Dumoulin.

Rooi Harten

Theo te Wierik, een pater van de Rooi Harten, was mateloos populair onder de parochianen van Moergestel. Toen in 2011 het bisdom aanstalten maakte om een meer behoudende pastoor in Moergestel aan te stellen, trokken parochianen uit protest als pelgrims naar Den Bosch. Dat sorteerde effect. Te Wierik vertrok pas nadat de geloofsgemeenschap van Moergestel in een groter parochieverband was opgegaan.

Te Wierik maakte ten tijde van bisschop Hurkmans en paus Benedictus van zijn hart geen moordkuil: ,,We hebben te maken met een grote groep christenen, waartoe ik zelf behoor, die de leiding van de Kerk weliswaar accepteren maar wel binnen de setting van deze wereld en in deze tijd", preekte hij.

Tilburg e.o.