Volledig scherm
© DG

Moergestelse boer weigert asbest op eigen land op te ruimen

MOERGESTEL - Een Moergestelse akkerbouwer heeft geen zin om op te draaien voor de kosten van het opruimen van asbestbrokken op zijn akker aan de Heuvelstraat. Dat bleek woensdag bij de Raad van State in Den Haag.

Volgens de gemeente Oisterwijk moet de boer zelf de laatste stukken asbest opruimen, want in de bodem zou nauwelijks nog asbest voorkomen en ook zou er geen risico op asbestverspreiding zijn. De Raad van State vond het merkwaardig dat de gemeente maar bleef volhouden dat zij niets meer hoeft te doen.

Brand
Officieel is de gemeente ook niet verantwoordelijk, dat is de eigenaar van een aantal afgebrande loodsen op een aanpalend perceel. Die loodsen werden gebruikt voor het vervaardigen van harddrugs. Op de loodsen lagen golfdakplaten die asbest bevatten. Na de brand belandde een hoop rommel, waaronder asbest op het land van de boer. De 'buurman' bleek uiteindelijk niet alles opgeruimd te hebben.

De Raad van State gaat onderzoeken of de gemeente Oisterwijk actie moet ondernemen om de asbest op te ruimen. Uitspraak volgt binnen twaalf weken.

Tilburg e.o.