Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

Nieuwe azc's in Tilburg en Hilvarenbeek, Oisterwijk breidt uit

TILBURG – Tilburg en Hilvarenbeek krijgen allebei een nieuw asielzoekerscentrum (azc) en het azc in Oisterwijk wordt uitgebreid. Daarnaast worden in Goirle en Waalwijk 400 asielzoekers per gemeente opgevangen in tenten. Dat maakte coördinerend burgemeester Hans Janssen dinsdagavond bekend bij de presentatie van het plan van aanpak voor de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van vergunninghouders in de regio Hart van Brabant.

In Hilvarenbeek wordt het azc gevestigd op landgoed Hilverhoeve aan de Ambrosiusweg. De locatie van de opvang in Tilburg, waar de plannen al langer lopen, is nog niet bekend. Op beide plekken kunnen 600 asielzoekers worden opgevangen. In de gemeente Oisterwijk worden 150 extra opvangplaatsen gerealiseerd in het bestaande azc. Waalwijk vangt asielzoekers gedurende 1 jaar op in tenten op het voormalig voetbalterrein van RWB aan de Professor van 't Hoffweg. Goirle gaat maximaal 1 jaar enkele honderden asielzoekers opvangen in paviljoententen.

Permanente huisvesting
Daarnaast zetten verschillende gemeenten zich in om mensen met verblijfsvergunning permanente huisvesting te bieden. In totaal gaat het om 960 tot 980 vergunninghouders. In Tilburg komen nog 60 opvangplaatsen, verspreid over meer locaties in de stad, voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. In Dongen wordt het 'versnellingsarrangement' ingezet; 100 extra plaatsen. Dat betekent dat tijdelijk extra huisvestingsruimte wordt gerealiseerd voor vergunninghouders die in andere gemeenten niet direct een woonruimte kunnen krijgen.

Eind maart presenteerde commissaris van de Koning Wim van de Donk een plan om het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in de provincie Noord-Brabant op te lossen. In dit plan kregen de regio’s de taak om voor half mei een plan van aanpak op te stellen. De gemeenten in de regio moeten zo’n 2100 opvangplekken realiseren. De wethouders volkshuisvesting en de burgemeesters bieden op 25 mei het definitieve plan van aanpak aan aan de commisaris van de Koning.

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Tilburg e.o.