Volledig scherm
De oude kartonnagefabriek aan de kant van de Baerdijk in Oisterwijk. © Tom Tacken/BD

Nieuwe strijd rondom kartonnagefabriek in Oisterwijk dient zich aan: Petro van Zon kan borst natmaken

OISTERWIJK - Opnieuw stuit een bouwplan in Oisterwijk op de plek van een verpauperde kartonnagefabriek op fel verzet vanuit de buurt.

Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw aan de kant van de Rode Brugstraat. © Roozen Van Hoppe

Deze keer moet Oisterwijker Petro van Zon, die voor zijn plan projectontwikkelaar Roozen Van Hoppe in de arm heeft genomen, met bewoners van de Rode Brugstraat en de Baerdijk in de clinch. Van Zon, puissant rijk geworden met zijn modehuis Petrol, wil 54 middeldure tot dure huurappartementen bouwen op het terrein dat zich uitstrekt tussen de Kerkstraat en de Vloeiweg. Hij heeft niet alleen het eigendom van de oude kartonnagefabriek verworven. De nieuwbouw, verdeeld over twee even grote blokken van drie lagen, is ook gepland op de gronden onder de voormalige bakkerij met woonhuis van wijlen Jan Kosters. 

Volledig scherm
Petro van Zon wil 54 appartementen in het gebied tussen Vloeiweg, Baerdijk, Kerkstraat en Rode Brugstraat bouwen. © Google Maps

Van Zon kocht de kartonnagefabriek in 2016 bij een executieverkoop na het faillissement van vastgoedbedrijf Arton. Die Oisterwijkse projectontwikkelaar kreeg zijn bouwplannen voor het perceel niet langs de buurt en de politiek.  Op een onlangs belegde informatieavond werd Van Zon geconfronteerd met hetzelfde verzet als waarop Arton vastliep. De bouw met een gesloten wand zou te massaal worden. Bewoners van 't Hoogh Heem en Baerdonk, appartementencomplexen aan de Baerdijk, vrezen verlies van zonlicht en toename van de geluidsbelasting. Een parkeerkelder is in het plan voorzien, maar bewoners van de Rode Brugstraat  voorzien verkeersdrukte bij de entree aan hun kant. In een brief van omwonenden wordt al met al gesproken van een ‘grove minachting van het wonen en welzijn van tientallen omwonenden, waarbij kennelijk het rendement voor de ontwikkelaar doorslaggevend is geweest’. 

PGB

Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw, gezien vanaf de kruising van de Vloeiweg en de Baerdijk. © Roozen Van Hoppe

De zorgen vanuit de buurt hebben al gehoor gevonden bij de PGB, de grootste partij in de Oisterwijkse gemeenteraad. Bij zijn vragen aan het college stelt fractievoorzitter Carlo van Esch het toe te juichen dat 'ontwikkeling op deze locatie plaatsvindt'. De fabriek staat sinds het begin van de eeuw te verpauperen. Dat de oude bakkerij bij het plan betrokken wordt, vindt Van Esch ook prima. Wel wijst hij het college erop dat de raad in 2015 uitgangspunten voor invulling van het terrein heeft vastgesteld. Van Esch zegt 'signalen' te hebben ontvangen dat het plan van Van Zon niet aan die voorwaarden voldoet. Dat is ook de stellige overtuiging van Gerard Meijer, voorzitter van de Baerdonk-bewoners: ,,Deze massieve bouw is in totale tegenstelling tot wat toen is afgesproken. Er zouden zeven grondgebonden woningen komen met veel groen. In dit plan is geen grassprietje te bekennen. Het gaat ons woongenot ingrijpend aantasten."

Volledig scherm
Reacties © Facebook Oisterwijk Verleden en Heden
Volledig scherm
Gevelaanzicht van de nieuwbouwplannen op het terrein van een oude kartonnagefabriek met aanpalende bakkerij in Oisterwijk. © Roozen Van Hoppe
Volledig scherm
Ingang van de oude kartonnagefabriek van Oisterwijk aan de kant van de Rode Brugstraat. © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
Oude kartonnagefabriek aan de kant van de Rode Brugstraat. © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
De oude bakkerij van Jan Kosters aan de kant van de Kerkstraat in Oisterwijk. © Tom Tacken/BD

Tilburg e.o.