Volledig scherm
© DG

Nog geen haast met asbestruimen suikerbietenveld Moergestel

DEN HAAG/MOERGESTEL – De Raad van State vindt het niet nodig om de gemeente Oisterwijk de komende weken te dwingen de asbestverontreiniging op een suikerbietenveld aan de Heuvelstraat op te ruimen. Eerder vroeg de Gestelse akkerbouwer Jan van Dijck daar om.

De Gestelaar wil een stuk van zijn akker zo snel mogelijk schoon hebben om het weer voor de teelt van suikerbieten te kunnen gebruiken. Op zich is de Raad van State het eens met Van Dijck dat hij zijn akker weer moet kunnen gebruiken.

Brokken
Na het afbranden van de schuur in 2013 belandden er grote en kleinere stukken asbest en asbeststof op de akker van Van Dijck. Hoewel de akker aanvankelijk deels werd schoongemaakt, bleven er asbestbrokken liggen. Pas na veel vijven en zessen dwong de gemeente de eigenaar van de afgebrande schuur de akker van Van Dijck schoon te maken. Daar kreeg de eigenaar nog eens een half jaar de tijd voor.

Bietenseizoen
Van Dijck vindt dat veel te lang duren. Bovendien vreest hij dat van uitstel weer verder uitstel en uiteindelijk afstel komt, De Raad van State stelt in de voorlopige uitspraak vast dat de bodemzaak volgende maand of in september zal worden behandeld. Bovendien is het nu toch al te laat om de akker nog in te zaaien. In ieder geval komt de Raad voor het eind van dit jaar met een einduitspraak, ruim op tijd voor het volgende bietenseizoen.

Tilburg e.o.