Volledig scherm
Noud Smits © mariethérèse kierkels / pve

Noud Smits, 'Mister Moergestel', op 83-jarige leeftijd overleden

MOERGESTEL - Wie heeft op naoorlogs Moergestel een groter stempel gedrukt dan Noud Smits? Vraag zonder antwoord. Noud Smits, die zaterdagochtend op 83-jarige leeftijd overleed, was tot aan het eind van de gemeentelijke zelfstandigheid in 1997 spelbepaler in de Moergestelse politiek en samenleving.

Maar ook in de raad van Oisterwijk liet hij zich daarna als voorman van Algemeen Belang gelden. In Moergestel had hij als wethouder zestien jaar lang aan de knoppen gezeten, maar in Oisterwijk koos hij voor de rol van luis in de pels. Smits schroomde niet Moergestels ongenoegen in de raadszaal van Oisterwijk te verklanken.

Zijn passie voor de politiek werd misschien nog wel overtroffen door zijn liefde voor de lokale geschiedenis en gebruiken. Smits nam in 2016 na 25 jaar afscheid als voorzitter van de regionale heemkundekring De Kleine Meijerij, in welke hoedanigheid hij zich onder andere inspande voor behoud van de KVL-monumenten in Oisterwijk. In het periodiek van de kring schreef hij als 'Nol van Harrieje' verhalen in het Moergestels dialect. Dat beheerste hij als Gèsselse jongen dus wel degelijk, maar als bestuurder en schooldirecteur liet hij zich nooit op 'plat praten' betrappen. Smits combineerde zijn wethouderschap in Moergestel met een drukke baan als directeur van de mavo St. Jean Baptist de la Salle aan het Lourdesplein in Tilburg. Van origine was hij docent Engels, Frans en geschiedenis. Op de Facebook-pagina van zijn oude mavo stromen de reacties binnen, zoals deze van Bianca van Steen: 'Lieve meneer Smits, Dank u voor uw vriendelijkheid, voor uw steun tijdens de zware tijd van de examens van '91, voor de grapjes en soms de strenge blik. U was gewoonweg een geweldige directeur met de mooie glimlach.... Heel veel sterkte voor alle nabestaanden...' Jacinta Jansen schrijft: 'De beste directeur die je je kon wensen. Bracht je zelfs naar huis, als je stond te wachten op degene die je kwam halen en die te laat was.'

Smits kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Hij leed aan kanker. De man die altijd een uitgesproken mening over Moergestelse aangelegenheden had gehad, moest nu passen. Smits stelde de geschiedenis van Den Boogaard als gemeenschapshuis van Moergestel te boek, maar toen dat dit jaar in woelige baren kwam te verkeren, mengde hij zich niet in de verhitte discussie.

In 2016 moest hij verstek laten gaan bij de onthulling van het schoenmakersstandbeeld op het Sint Jansplein, waarvoor hij samen met de toen al overleden Hans Denissen had geijverd. Het beeld werd gemaakt door Hans van Brunschot, overbuurman van Smits aan de Hoefkens. Persoonlijke motivatie kwam daar ook bij kijken. Smits was de zoon van een schoenmaker die voor AvanG werkte. ,,Mijn vader was lid van de katholieke arbeidersbeweging, daar heb ik iets van meegekregen", vertelde Smits in 2016 tegen het Brabants Dagblad. In de Moergestelse politiek was Smits onaantastbaar aan het hoofd van de Partij voor  Gemeenschappelijke Belangen (PGB), maar vlak voor de herindeling van '97 brak om nooit opgehelderde redenen een paleisrevolutie uit. Ook als lijsttrekker van Algemeen Belang in de Oisterwijkse politiek kon Smits rekenen op de sympathie van een groot deel van het Moergestelse electoraat.

Vanuit zijn heemkundige passie wierp Smits zich in de openbare ruimte op als hoeder van erfgoed, zoals het Pastoorspaadje, maar hij moest in 2016 ook erkennen dat tijdens zijn politieke periode veel verloren is gegaan. Zo moesten arbeiderswoninkjes in het dorpshart wijken voor het Sint Jansplein, dat vooral als parkeerplek nut heeft. ,,In die tijd wilden we een open plein voor evenementen maken", blikte Smits vorig jaar terug. ,,Ik denk dat als het besluit over het plein nu zou worden genomen de politiek kiest voor restauratie van die huisjes."

Volledig scherm
Noud Smits © Facebook

Hij was een gewiekst bestuurder, die binnen het college burgemeester Ter Veer en zijn collega-wethouders moeiteloos overtroefde. Wie wat gedaan wilde krijgen, kon zich het beste tot 'Nol Smits' wenden. Critici verweten hem wel eens cliëntelisme en opportunisme. Kenmerkend was dat zijn aanvankelijk verzet tegen de komst van een openbare basisschool in Moergestel omsloeg in bestuurlijke steun, zodra de Bienekebolders zijn klaslokalen had geopend. 

Onomstreden was zijn betrokkenheid bij de Moergestelse samenleving, die onder andere tot uiting kwam in het schrijven van necrologieën van markante Moergestelnaren in het plaatselijk weekblad Moergestel Nieuws. Noud Smits was  lange tijd voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen, terwijl hij ook menig historisch boek aan zijn dorp wijdde. Met name de Tweede Wereldoorlog had zijn belangstelling. Bij de jaarlijkse herdenking aan de voet van het bronzen standbeeld van de Schotse generaal Barber kon Smits door zijn slechte gezondheid dit jaar niet aanwezig zijn. Burgemeester Janssen bedankte hem wel voor zijn inzet. 

Noud Smits en zijn vrouw Netty hebben samen twee zonen, René en Arno.

Volledig scherm
Noud Smits bij zijn afscheid als voorzitter van Heemkundekring De Kleine Meijerij (2016). © MarieTherese Kierkels / Beeld W
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.