Volledig scherm
Winanda de Vroe wordt zondag bevestigd als de nieuwe dominee van de Protestantse kerk. © Beeld Werkt

Oisterwijk heeft weer een vrouw als dominee

OISTERWIJK - Na Wil van Egmond en Hester Radstake wordt Winanda de Vroe (44) uit Vlijmen voor de protestantse gemeente Oisterwijk de derde vrouwelijke dominee in successie. Dat is minder gewoon dan het lijkt.

Voordat de Vroe (44) zich in theologie ging verdiepen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met ingebakken de predikantenopleiding, studeerde zij geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Specialisatie: vrouwen- en gendergeschiedenis. Die maakte haar alert voor de plaats van mannen en vrouwen in onze maatschappij en ongerechtvaardigde verschillen daartussen.

Ook binnen de protestantse kerk is het ideaal nog niet bereikt: ,,Over de Maas word ik nooit gevraagd om te preken. Ook in Nederland zijn er protestantse kerken waar ze vrouwen als voorganger niet accepteren." 

Deeltijddominees
In haar nieuwe kerkelijke gemeente Oisterwijk, waar collega Annemarie Hagoort uit Hilvarenbeek haar zondag bevestigt, is van die ongelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke dominees geen sprake. Dat zowel Hilvarenbeek als Oisterwijk een vrouwelijke voorganger heeft, is niet zo verwonderlijk. Het zijn betrekkelijk kleine gemeenten die zich alleen een deeltijddominee kunnen permitteren. En deeltijdbanen, daar komen ook in de kerkelijke wereld meer vrouwen dan mannen op af.

De Vroe krijgt een aanstelling voor 70 procent. In de kleinere gemeente Vlijmen/Hedikhuizen, waar ze werkte van 2005 tot nu, had ze een baan voor vijftig procent. In de zomervakantie verhuist ze met haar man Jeroen van den Eijnde en haar drie kinderen naar de protestantse pastorie aan de Schout Colffstraat.

Haar man is in het Brabantse geen onbekende. ,,Hij is directeur van Kamp Vught. Ik heb hem leren kennen met een reis van geschiedenisstudenten in Polen. In Auschwitz. Hij heeft me gestimuleerd om te solliciteren naar de baan in Oisterwijk. Oisterwijk is een leuke, open gemeente met mensen met oprechte interesse."

Tilburg e.o.