Volledig scherm
Breedbladige orchis (dactylorhiza majalis) © Wikipedia

‘Oisterwijk laat verlies van soorten in de natuur onbesproken’: B-team spreekt schande

OISTERWIJK - Waar blijft Oisterwijk met beleid om het verlies van soorten in de natuur tegen te gaan? Die vraag legt het B-team, kort voor ‘biodiversiteit’, bij de gemeenteraad neer. 

Aanleiding is de Perspectiefnota, waarin het Oisterwijks college zijn plannen op allerhande terreinen ontvouwt. Het woord ‘biodiversiteit’ komt er niet in voor, signaleert het B-team. Hetzelfde geldt voor de Duurzaamheidsagenda, die het college onlangs het licht deed zien. Klimaatmaatregelen worden daarin wel aangekondigd, maar er is volgens het B-team meer nodig om ook in Oisterwijk de teloorgang van de natuur tegen te gaan. 

Joop van Hezik somt namens het B-team desgevraagd wat maatregelen op: plaatsen van insectenhotels, inzaaien van bermen, aanplant en terugplant van bomen, stimuleren van geveltuintjes. 

,,Maar een mooi voorbeeld is de Voorste Stroom, die we opnieuw hebben laten meanderen. Onze voorzitter Frans Kapteijns wist op de maandelijkse bijeenkomst van het B-team enthousiast te vertellen dat hij langs de Voorste Stroom de zeldzame breedbladige orchis (orchidee) had ontdekt. Als je de natuur koestert, krijg je mooie dingen terug. Als Parel in het Groen zijn we het aan onszelf verplicht een voortrekkersrol te vervullen.”

De brief van het B-team heeft als datum 22 mei, Wereld Biodiversiteit Dag van de Verenigde Naties. Op 6 juni vergadert de gemeenteraad over de Perspectiefnota.

Tilburg e.o.