Volledig scherm
Marjo van Gennip, voorzitter Duurzame Energie Coöperatie-Oisterwijk © Tom Tacken/BD

Oisterwijk oogst lof van energiecoöperatie voor zijn duurzaamheidsagenda

OISTERWIJK - Een gemeente die zich ‘Parel in ‘t groen’ noemt, ontkomt niet aan duurzaamheid. Het Oisterwijks college kwam deze week dan ook met een duurzaamheidsagenda op de proppen.

De vrijwilligers van de Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk (DEC) hebben waardering voor de ambitie die Oisterwijk aan de dag legt. ,,We zien in de regio nogal eens duurzaamheidsagenda’s die in abstracties blijven steken, maar Oisterwijk levert er een uitvoeringsprogramma bij”, zegt DEC-voorzitter Marjo van Gennip. ,,Sterk is ook dat Oisterwijk zich niet tot energie beperkt, maar zich breder oriënteert: klimaat, inkoop en afvalpreventie.”

Over drie jaar uitgesmeerd

Punt van kritiek is wel dat het Oisterwijks college niet duidelijk maakt wanneer het echt tot maatregelen overgaat: ,,De doelen worden over drie jaar uitgesmeerd. We zien liever wat Oisterwijk in 2019, 2020 en 2021 gaat doen.”

DEC vindt bovendien dat de ene ambtenaar die nu parttime met duurzaamheid bezig is versterking van een extra fte behoeft. Oisterwijk zou ook sneller in beeld mogen brengen welke gemeentelijke panden met zonnepanelen uitgerust kunnen worden.

Quote

De doelen worden over drie jaar uitge­smeerd. We zien liever wat Oisterwijk in 2019, 2020 en 2021 gaat doen

Marjo van Gennip (DEC)

Het voornemen om het gemeentelijk wagenpark duurzamer te maken, mag wat Van Gennip betreft ook ambitieuzer: ,,Pas als een voertuig aan vervanging toe is, wordt op elektrisch overgeschakeld. Daarmee maakt Oisterwijk zijn voorbeeldfunctie niet waar. Dat geldt ook voor het gemeentekantoor, waar met betere isolatie en meer led-verlichting nog winst valt te halen.”

  1. Haarendael kost Haaren nog eens 40.000 euro, rekening loopt op tot dik boven 4 ton
    PREMIUM
    MET HISTORISCH OVERZICHT

    Haarendael kost Haaren nog eens 40.000 euro, rekening loopt op tot dik boven 4 ton

    HAAREN - Weer moet de gemeente Haaren de beurs trekken voor landgoed Haarendael. Terwijl ze niet de eigenaar van het complex is, moet ze er toch weer 40.000 euro aan uitgeven. Tot die kosten wordt Haaren min of meer gedwongen. Haarendael is namelijk een rijksmonument en het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om daarop namens het Rijk de controle uit te oefenen.

Tilburg e.o.