Volledig scherm
© ANP

Oisterwijk schrijft meeste boetes voor alcoholgebruik minderjarigen (grafiek)

DEN BOSCH - Vorig jaar zijn in Nederland 1.104 minderjarigen beboet voor het hebben of drinken van alcohol. Dat is ruim drie keer zoveel dan vorig jaar. Oisterwijk spande de kroon in deze regio : daar werden vorig jaar 41 minderjarigen op de bon geslingerd voor het bezit of nuttigen van alcohol. Daarna volgt Den Bosch met 30 bekeuringen.

Toch is in ruim de helft van de gemeenten geen enkele boete uitgeschreven, blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Vooral drinkende 16- en 17-jarigen werden vorig jaar beboet. Daarnaast is het overgrote deel, ruim 80 procent, van de boetes uitgeschreven aan jongens. De jongste overtreders waren twee 12-jarige jongens in de gemeente Zwolle.

De gemeente Oisterwijk komt in een reactie met andere cijfers: in 2015 zouden er maar liefst 45 minderjarigen zijn betrapt met alcohol, 3 meer dan volgens de CJIB-cijfers die Local Focus kreeg. Vorig jaar zouden er dit met 51 bekeuringen volgens de gemeente nóg meer geweest zijn, terwijl het CJIB over 2014 slechts 1 aanhouding meldde.

Extra capaciteit
"Oisterwijk onderkent het belang van het terugdringen van alcoholconsumptie onder 18-minners", zo luidt een reactie van de gemeente op deze cijfers. Het gemeentebestuur zou daarom geïnvesteerd hebben in extra capaciteit (uren voor de BOA) voor controle.
Jongeren konden in Oisterwijk kiezen voor een boete of een HALT-straf waarbij extra aandacht wordt besteed aan de gevaren van alcohol. In 2015 kozen 34 van de 16- en 17-jarigen voor een boete, 11 verkozen de HALT-straf.

Uit de cijfers valt op te maken dat het merendeel van de Brabantse gemeenten blijkbaar andere prioriteiten legt: in Brabant en de Bommelerwaard blijken maar liefst 44 gemeenten geen enkele bekeuring te hebben uitgedeeld onder minderjarigen voor alcoholbezit- of gebruik. Slechts 25 gemeenten in deze regio, waaronder dus Oisterwijk en Den Bosch, deden dit wel.

Gekeken naar de regionale spreiding valt vooral Terschelling op. In 2015 werden op het Waddeneiland, een populaire feest- en vakantiebestemming voor jongeren, 81 boetes uitgeschreven. Oisterwijk zit op ongeveer de helft hiervan. In Amsterdam daarentegen werden slechts vijf boetes uitgeschreven. Handhaving van verbod op alcohol voor minderjarigen lijkt vooral een taak van de gemeente zijn. Ruim twee derde van de boetes werd uitgedeeld door gemeentelijke toezichthouders, de rest door de politie.

Tilburg e.o.