Volledig scherm
Metaalbedrijf De Cromvoirtse is in Oisterwijk gevestigd aan de Laarakkerweg. © Google Streetview

Oisterwijk wil als proef één woning voor arbeidsmigranten toestaan, maar aan de Haarenseweg wonen al Polen

UPDATEOISTERWIJK - Metaalbedrijf De Cromvoirtse kan op zoek naar een woning voor vijf van zijn Poolse werknemers. Het Oisterwijks college heeft besloten om bij wijze van proef het verzoek daartoe te honoreren.

'Eerdere verzoeken voor het huisvesten van buitenlandse werknemers zijn, voor zover bekend, nog niet eerder gehonoreerd', staat te lezen in het collegevoorstel aan de gemeenteraad. 

Dat lijkt vreemd, want aan de Haarenseweg blijken al langer dan een jaar Poolse werknemers van De Cromvoirtse te wonen. Vanuit de buurt werd het Brabants Dagblad daar woensdag door direct omwonenden op gewezen. Van overlast zou geen sprake zijn. Betere buren dan de vier Polen zijn volgens de tipgever niet denkbaar. 

,,Fijn om te horen", reageert directeur Jan-Willem Verschuuren van De Cromvoirtse. ,,Het gaat om vier broers. Daarmee is sprake van een gezinssituatie. Daarvoor heb je geen toestemming nodig. Een creatieve oplossing dus."

In totaal heeft De Cromvoirtse, gevestigd aan de Laarakkerweg, 12 Poolse medewerkers. Waar die momenteel verblijven, zegt Verschuuren liever niet. ,,Lijkt me met het oog op handhaving niet zo handig. Maar ik wil het dus wel graag op een legale en nette manier regelen. Iedereen weet dat er honderden Polen rondlopen in Oisterwijk." De meesten van hen wonen op recreatieparken, wat in Oisterwijk niet is toegestaan. 

In andere gemeenten is het onderbrengen van arbeidsmigranten in woonhuizen  gemeengoed. Het Oisterwijks college toont zich ook bewust van de inspanningsverplichting die het in de regio is aangegaan. In de periode 2016-2020 wordt Oisterwijk geacht 42 tot 58 arbeidsmigranten voor een half jaar of korter van woonruimte te voorzien en 32 tot 46 voor een langere periode (tot 3 jaar).  

Dialoog

In het voorstel van wethouder Peter Smit is sprake van 'één woning op een nader te bepalen locatie'. Het college heeft als voorwaarde gesteld dat De Cromvoirtse eerst een dialoog met de buurt aangaat. Voor het parkeren moet ook een 'acceptabele oplossing' worden gevonden.

Het gaat voorlopig om toestemming voor een periode van één jaar. Bevalt de pilot, dan kunnen er meerdere woningen voor huisvesting van arbeidsmigranten komen. Beleid daarvoor wil het college nog dit jaar opstellen. 

Tilburg e.o.