Volledig scherm
De gemeenteraad van Oisterwijk. © Masja Vlaminckx

Oisterwijker met zorg over vliegroutes des duivels op gemeenteraad: 'U luistert niet'

UPDATE PGB en PrOOISTERWIJK - 'Een luisterende gemeenteraad was uw hartenkreet na de verkiezingen', begint Oisterwijker J.A. Knape zijn pittig mailtje aan de Oisterwijkse politiek.

'Om de politiek geloofwaardiger te maken heeft geen van u gereageerd op hierbij gesloten mail. Zelfs geen ontvangstbevestiging kon eraf. Gefeliciteerd met deze succesvolle actie om het geloof, in elk geval mijn geloof, in de politiek tot een nulpunt te doen dalen.'

Knape mailde 28 juli de gemeenteraad een vraag over de landingsroute van vliegtuigen met Eindhoven Airport in het vizier. Volgens Knape vliegen zij, met een intensiteit van 2,2 vliegbewegingen per uur, in een exacte baan boven de Burgemeester Vogelslaan. 

Defensie

Knape koppelde aan zijn observatie ook een verzoek: 'Zou u de verkeersleiding van het ministerie van Defensie (verantwoordelijk voor het landende vliegverkeer basis Eindhoven) willen verzoeken de vliegpaden te spreiden op evenredige basis over het gebied Moergestel-Udenhout om het ongevalsrisico en geluidshinder te spreiden over zo breed mogelijk grondgebied?' 

Zijn vraag mailde Knape naar gemeenteraad@oisterwijk.nl. Naar hetzelfde adres heeft het Brabants Dagblad een mail gestuurd met de vraag aan de raadsleden of de woede van Knape terecht is. Zodra raadsleden reageren, wordt dit bericht aangevuld.

Eerste aanvulling:  PGB-fractievoorzitter Carlo van Esch

Via bd.nl kwam ik erachter dat u op 28 juli jl. een mail naar de gemeenteraad heeft gestuurd over het vliegverkeer. Deze is in de vakantieperiode geheel aan mijn aandacht ontsnapt, waarvoor mijn oprechte excuses. Sterker nog, ik kan hem niet eens terug vinden in mijn mail-box. Hoe dat kan, ga ik nog na via de griffie. Gelukkig heeft een van mijn collega-raadsleden hem opgespoord en doorgestuurd. Wij hebben namelijk intern de afspraak dat ik als fractievoorzitter als eerste reageer, maar dat is in dit geval dus misgegaan. Vandaar dat ik nu alsnog reageer, zij het wellicht als mosterd na de maaltijd.

Wat betreft uw inhoudelijke vraag het volgende. Ten eerste de vraag of u zelf al een poging heeft gedaan om hierover contact op te nemen met Defensie of Eindhoven Airport. Of eventueel met het college van B&W. Ben benieuwd of dat al iets heeft opgeleverd. Op basis van uw reactie kan ik kijken wat ik eventueel voor u kan betekenen.

Nogmaals excuses voor het feit dat wij eerder niet gereageerd hebben.

Met vriendelijke groeten,

Carlo van Esch,

Fractievoorzitter Partij Gemeente Belangen (PGB)

Tweede aanvulling:  PrO-fractievoorzitter Jean Coumans

Geachte heer Knape,

Helemaal terecht dat u boos op ons bent omdat wij niet op uw vraag gereageerd hebben. PrO probeert altijd serieus te antwoorden op vragen en verzoeken van inwoners en u bent aan onze aandacht ontsnapt. Daar balen we van en we maken er onze oprechte excuses voor. Ik zal u niet vermoeien met de redenen (zoals u ziet heb ikzelf de mail doorgestuurd gekregen van een fractiegenoot, omdat ik hem zelf niet ontvangen heb; ook ik zal, net als de heer Van Esch van PGB, navragen hoe dat kan) maar proberen uw verzoek alsnog te behandelen.

Uw vraag is simpel en wij kunnen als PrO Oisterwijk u daarin steunen. Ikzelf woon op ‘de hoek van Oisterwijk’, de Kastanjestraat in Oisterwijk. Wij kunnen de landingslichten van de vliegtuigen al van ver zien. Het is ons thuis ook opgevallen dat de vliegbewegingen lijken te zijn toegenomen en wij kunnen in uw observatie meegaan dat al deze vliegtuigen via een vast pad hun landing lijken in te zetten. Over het toegenomen vliegverkeer maken wij ons als links-liberale partij in het algemeen zorgen, zowel vanuit milieutechnisch oogpunt -vliegen is de meest vervuilende vorm van transport per tonkilometer-, maar nu blijken wij er als inwoners ook last van te krijgen. Gezien de breedte van de corridor moet het volgens mij mogelijk zijn voor de luchtverkeersleiding om vliegtuigen de landingsbaan zo te laten naderen dat zij de woonkernen volledig missen. Dat zal de overlast in Oisterwijk behoorlijk weten verminderen. Dit verzoek zullen wij daar dan ook neerleggen.

Wij hopen van harte dat een gemiste mail, hoe slordig ook, niet uw volledige vertrouwen in de politiek doet wegnemen. Ik kan voor mezelf en alle collega’s getuigen dat wij onze taak zeer serieus nemen, dat de tijdbelasting erg groot is, maar dat wij altijd onze uiterste best doen voor onze inwoners.

Met PrOgressieve groet,

Jean Coumans

PrO Oisterwijk

Tilburg e.o.