Volledig scherm
Wouter Smetsers (40) uit Oisterwijk veroverde zaterdagmiddag de tweede plaats bij de finale om de titel beste volkorenmeelbroodbakker van Nederland © Piet Jacobs

Oisterwijker vicekampioen nationale wedstrijd thuisbakkers

OISTERWIJK - De Oisterwijkse thuisbakker Wouter Smetsers (40) is zaterdag tweede geworden in de finale van de nationale wedstrijd om het kampioenschap volkorenmeelbroodbakken. Kampioen werd de 32-jarige Aart van Goudswaard uit Biggekerke. Marco Italiaander (47) uit Bunschoten veroverde de derde prijs.

De 18 finalisten uit heel Nederland bakten hun wedstrijdbrood in de bakkerij van Robert van Beckhoven in het KVL-complex aan de Oisterwijkse Almystraat. Alle deelnemers hadden dezelfde opdracht: een naturel brood bakken van 500 gram volkorenmeel met als toegevoegde ingrediënten: boter, gist, zout, water en suiker. De tweekoppige jury bestond uit Van Beckhoven plus zijn collega meesterbakker Wil van Gils uit Middelbeers. ,,De mensen met het slapste deeg hebben vandaag het lekkerste brood gebakken”, concludeerde Van Beckhoven.

De wedstrijd is een initiatief van de landelijke vereniging Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) die dit jaar haar 40-jarige jubileum viert. De finalisten verdienden hun plaats in de eindronde omdat zij bij regionale voorrondes bij 24 molens, verspreid over het land, als winnaars uit de bus waren gekomen. Aan die voorrondes deden rond de vijfhonderd thuisbakkers mee.

Meer bakken is meer naar de bakker
Het lijkt tegenstrijdig dat een professionele bakker als Van Beckhoven, nationaal bekend geworden door tv-programma ‘Heel Holland bakt’, het thuisbakken zo stimuleert. Maar dat is het niet. ,,Hoe meer mensen thuis bakken, hoe meer ze naar de echte bakker gaan”, verklaarde hij tijdens de prijsuitreiking.

Volledig scherm
vlnr: Winnaar Aart, 'best of the rest' Wouter Smetsers en Robèrt van Beckhoven © Piet Jacobs
Volledig scherm
Robert van Beckhoven feliciteert broodbakkampioen Aart van Goudswaard uit Biggekerke © Piet Jacobs

Tilburg e.o.