Volledig scherm
Wim de Bakker, winnaar Knippenbergprijs 2016 , bij archiefdozen in het Oisterwijkse heemcentrum. © Piet Jacobs

Oisterwijker Wim de Bakker wint Knippenbergpenning

BAARLE NASSAU-HERTOG/OISTERWIJK – De Oisterwijkse heemkundige Wim de Bakker (73) is zaterdagmiddag 12 november in het gemeentehuis van Baarle-Hertog/-Nassau uitgeroepen tot winnaar van de Knippenbergprijs 2016. Hij werd voor de prijs voorgedragen door heemkundekring ‘De Kleine Meijerij’ die in Oisterwijk haar heemcentrum heeft.

Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem, de koepel van heemkundekringen, reikte De Bakker de prijs uit. Die bestaat uit een oorkonde, de bronzen Knippenbergpenning en een geldbedrag van duizend euro dat de winnaar naar eigen inzicht mag besteden.

Pionier
De Bakker vervulde een pioniersrol bij het digitaliseren van kadasterkaarten en de beschikbaarstelling ervan voor een groot publiek. Zo bouwde hij de website devrijheidoisterwijk.nl . Als je op die site een perceel in Oisterwijk aanklikt, opent zich een venster met de bewoningsgeschiedenis van dat huis, foto’s en een overzicht van vroegere eigenaren.

Behalve in Oisterwijk was De Bakker de voorbije halve eeuw betrokken bij alle Noord-Brabantse projecten rond het kadaster als historische bron. Ook is hij al vijftig jaar medewerker en redacteur van het heemkundige tijdschrift ‘De Kleine Meijerij’.

Oisterwijk
Met De Bakker als jongste prijswinnaar is Oisterwijk de enige Brabantse gemeente waar de Knippenbergprijs al twee keer is toegekend. In 2009 was de Moergestelse stichting WieKentKunst de laureaat. De Knippenbergpenning is een tweejaarlijkse prijs.

De twee andere genomineerden waren: de erfgoeddienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch en heemkundekring ‘Op het goede spoor’ uit Waspik. Omdat de Stichting Knippenbergpenning geen tweede en derde prijs kent, is De Bakker de enige laureaat.

Tilburg e.o.