Volledig scherm
Protest tegen het gebruik het Insaid-pand aan de Heusdensebaan als evenementenlocatie. © Piet Jacobs

Oisterwijks college wil geen scherpe regels voor 'kruimelgevallen' als Heusdensebaan of Kerkstraat

OISTERWIJK - Wat zijn 'kruimelgevallen' in Oisterwijk? Feesten en evenementen in het Insaidpand, een voormalig bedrijfsverzamelgebouw aan de Heusdensebaan? Opvang van verslaafde of psychiatrische patiënten in een te verbouwen winkel aan de Kerkstraat?

Niet voor omwonenden die in beide nieuwe bestemmingen een inbreuk op hun woongenot zien. Zij willen dat hun volksvertegenwoordigers zulke kruimels van tafel vegen. Donderdag blijkt in de commissie ruimtelijke zaken of de gemeenteraad die macht naar zich toe trekt. Op de agenda staat een notitie van het college over de 'kruimelgevallenregeling'.  

Het gaat daarbij om aanvragen voor een omgevingsvergunning ter wille van een activiteit die niet past binnen het bestemmingsplan. De wetgever heeft het mogelijk gemaakt in bepaalde gevallen de ellenlange procedure voor een bestemmingsplanwijziging over te slaan door het college de ruimtelijke ordening te laten wegen.

Wat verstaat hij precies onder kruimels, wil de Oisterwijkse politiek van wethouder Sjef Verhoeven weten. Die maakt in zijn notitie echter duidelijk niets te voelen voor scherpe beleidsregels: 'Een bewuste afweging maken op basis van een concrete situatie en aanvraag achten wij beter. Het biedt namelijk ruimte voor maatwerk.' 

Heusdensebaan en Kerkstraat zijn volgens Verhoeven kruimels als in artikel 4 lid 9 van het Besluit omgevingsrecht:  'Het gebruiken van bouwwerken, eventueel in samenhang met bouwactiviteiten die de bebouwde oppervlakte of het bouwvolume niet vergroten, en van bij die bouwwerken aansluitend terrein.'

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.