Volledig scherm
Secretaris Marion Vorstenbosch van Asterius voorzitter Leo Wolfs. © Piet Jacobs

Oisterwijks mysterie: wat zit er in de kluis van Asterius?

OISTERWIJK - De sleutel van de kluis die Harmonie Asterius in Oisterwijk huurt bij de Rabobank is al tientallen jaren foetsie. Niemand weet wie de sleutel heeft. Vanwege de veiligheid heeft de bank geen reservesleutels. Een tweede mysterie: geen enkele Asteriaan weet wat er in de kluis bewaard wordt. ,,Dat lijk moet maar eens uit de kast”, vindt het bestuur van de harmonie.

Een gespecialiseerde slotenmaker heeft daarom de opdracht gekregen om de kluis 7 november ‘legaal’ te kraken. Ook weer vanwege de veiligheid mag alleen voorzitter Leo Wolfs bij die operatie aanwezig zijn.

De voorzitter heeft wel een vermoeden van de kluisinhoud. ,,Onze 170-jarige vereniging is in 1846 begonnen als handboogschutterij. Ze deed ook aan koningsschieten. Daar kwam gildezilver aan te pas. Dus misschien ligt dat oude gildezilver in de kluis. Maar het kan ook zijn dat er niks in de kluis zit.”

Als dat laatste het geval is, kan Asterius de kluis opzeggen. Volgens een woordvoerder van de bank kost een ‘normale’ kluis vanaf 2017 jaarlijks 78 euro.

Tilburg e.o.