Jan van Ganzewinkel ontvangt de Blijk van Waardering uit handen van burgemeester Hans Janssen.
Volledig scherm
Jan van Ganzewinkel ontvangt de Blijk van Waardering uit handen van burgemeester Hans Janssen. © Masja Vlaminckx

Oisterwijkse Blijk van Waardering voor Jan van Ganzewinkel

OISTERWIJK - Jan van Ganzenwinkel (75), eerste voorzitter van de Oisterwijkse vereniging Senioren Kennisnetwerk (SKN), treedt terug. Vanwege zijn afscheid verraste burgemeester Hans Janssen hem met de gemeentelijke Blijk van Waardering. 

,,Jij bent een bijzondere kerel", stelde Janssen. ,,Jij was in 2010, samen met Hans Jägers, de toenmalige voorzitter van de WMO-raad, oprichter van het SKN." Het SKN valt te omschrijven als een onbetaald adviesbureau dat helpt bij het oplossen van plaatselijke maatschappelijke vraagstukken,,En de serie projecten die mede door jouw toedoen is opgezet, daar wordt een mens helemaal koud van." De burgemeester lichtte twee projecten eruit die van bijzondere betekenis zijn voor de Oisterwijkse samenleving. Voor het Gerard Horvershuis, waar kwetsbare ouderen terecht kunnen, stelde Van Ganzewinkel een bedrijfsplan op dat dit project toekomstbestendig maakte.

Jan van Ganzewinkel.
Volledig scherm
Jan van Ganzewinkel. © Masja Vlaminckx

Van Ganzewinkel stond ook aan de basis van 'Verbindend Vervoer Oisterwijk' (VVO). Dit project komt erop neer dat Oisterwijkse vrijwilligers met de eigen auto tegen een geringe vergoeding Oisterwijkse senioren binnen de gemeente vervoeren. Bij de VVO werken vrijwilligers samen met de Pareltaxi. Volgens secretaris Toos Roemen van het SKN is gekozen voor de verenigingsvorm om iedereen dezelfde zeggenschap te geven. De SKN vergadert maandelijks. De adviesclub werft actief nieuwe leden. Elk project dat de SKN aanpakt, krijgt een vrijwilliger als projectleider. Een van de jongste projecten is de toegankelijkheid in Oisterwijk in het publieke domein. Die is door het SKN onlangs in kaart gebracht. ,,Het rapport erover met aanbevelingen ligt nu bij het nieuwe college", aldus Roemen.

Quote

Ik kijk met heel veel plezier terug op het werk met mensen die de ambitie hebben om de samenle­ving te verbeteren

Jan van Ganzenwinkel

Van Ganzewinkel onthulde dat oud-wethouder Joop van Hezik (PrO) hem gemotiveerd heeft om de SKN op te richten. ,,Ik wist niet dat er ook vrijwilligerswerk bestaat waarbij je je hersens mag inzetten voor de plaatselijke samenleving. Ik kijk met heel veel plezier terug op het werk met mensen die de ambitie hebben om de samenleving te verbeteren." Als voorzitter mag Van Ganzewinkel zich dan teruggetrokken hebben, maar dat betekent niet dat hij het SKN voor gezien houdt. ,,SKN-lid blijf je voor heel je leven". Wouter Verschuur (73) treedt aan als opvolger van Van Ganzewinkel.

Tilburg e.o.