Volledig scherm
Cathelijne Mulder geeft alvast het goede voorbeeld. © Facebook Happen voor Huntington

Oisterwijkse laat eerste BN'er voor Huntington in een citroen happen: Roel van Velzen

VIDEOOISTERWIJK - 'Een ziekte, zo erg dat niemand er over praat.' Maar wat Cathelijne Mulder betreft mag de ziekte van Huntington niet langer doodgezwegen worden.

Geïnspireerd door de Ice Bucket Challenge, die ASL wereldwijd onder de aandacht bracht, is de 40-jarige Oisterwijkse op Facebook een challenge voor Huntington begonnen. De uitdaging: hap in een citroen zonder je gezicht te vertrekken én doneer.  ,,De eerste BN'er die heeft toegehapt, is binnen", laat Cathelijne Mulder (40) weten. Roel van Velzen zette zijn tanden voor het goede doel in een citroen. 'Proost', spoorde de zanger anderen monter aan zijn voorbeeld te volgen. 

De erfelijke ziekte van Huntington tast delen van de hersenen aan. De patiënt gaat in toenemende mate willekeurige bewegingen vertonen. De verstandelijke vermogens gaan ook achteruit. Meestal openbaart zich de ziekte tussen het 35e en 45e levensjaar. Gemiddeld komt de patiënt na een zestiental jaren te overlijden. In Nederland lijden zo'n 1700 mensen aan Huntington. De ziekte komt ook voor in de familie van Cathelijne Mulder. Haar oma heeft het gen dat de ziekte doorgeeft. Zelf loopt Cathelijne Mulder geen gevaar, maar verschillende neven en nichten uit de familie zijn al wel door Huntington getroffen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.