Volledig scherm
Veel weilanden zien er in het voorjaar oranje-achtig uit. Met glyfosaat wordt alle onkruid verdelgd, waarna de boer nieuw gewas kan planten. © Eveline Van Elk

Oisterwijkse politiek wil af van oranje akkers: ‘Glyfosaat verbieden’

OISTERWIJK - Op grond die de gemeente Oisterwijk aan boeren verpacht, mag geen glyfosaat meer worden gespoten. Een meerderheid van de politiek wil af van de oranje akkers die de onkruidverdelger in het voorjaar achterlaat.

Volgens PrO, die over het onderwerp een discussienotitie opstelde, heeft de gemeente een voorbeeldfunctie op de 23 hectaren die ze verpacht. PGB, VVD en Jan de Laat zijn het daarmee eens. Algemeen Belang en CDA willen niet zover gaan door de pachters te verbieden glyfosaat te spuiten. Onduidelijk is het of het college er nu ook toe overgaat om de pachtcontracten te herzien.

Volgens PrO-raadslid Stefanie Vulders levert het verpachten de gemeente jaarlijks 19.000 euro op. Vulders pleitte ervoor de grond in eigen beheer te houden en ze als vogelakkers in te zaaien. 

Glyfosaat, vooral bekend van het merk Round-Up, wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Agrariërs zijn daarvan echter niet overtuigd. In 2017 stond de Europese Unie het gebruik van glyfosaat voor een nieuwe periode van vijf jaar toe. 

Tilburg e.o.