Volledig scherm
Het terrein rechtsonder wil Oisterwijk bij de milieustraat gaan trekken. De Kringlooplijn hoeft niet langer te wijken. © Google Maps

Oisterwijkse politiek wil snel zicht op een écht plan voor de milieustraat

OISTERWIJK - Een milieustraat die past bij de omvang van de Oisterwijkse bevolking mag niet op de lange baan worden geschoven. Die boodschap kreeg wethouder Peter Smit (Algemeen Belang) donderdagavond mee van de raadscommissie ruimtelijke zaken.

Smit presenteerde een voorstel waarin stond dat het 'met het oog op de herindeling van de gemeente Haaren niet verstandig is om grote investeringen te doen op de milieustraat'. Voor 145.000 euro ziet Smit wel kans tot uitbreiding aan de Veldweg met een naastliggend terrein, dat tot dit jaar werd verhuurd aan een ijzerhandelaar. 'Quick wins' aan doorstroming en veiligheid moet dat nog dit jaar op gaan leveren. Zo kan op het nieuwe terrein een stortvak voor groenafval komen. 

Prima, vond de politiek, al toonde nota bene Smits eigen partij zich het meest kritisch over de quick wins. AB'er Joep de Ruiter miste onderbouwing met cijfers en verlangde van Smit een diepgaandere analyse van de problemen met de milieustraat.

Nog drukker

Volledig scherm
Peter Smit. © Gemeente Oisterwijk

Oppositiepartij VVD, bijgevallen door de PGB, wilde van Smit de toezegging dat hij ver voor de herindeling van 2021 met Haaren om de tafel ging zitten. Smit wees er echter op dat de ambtenaren van Haaren het momenteel nog drukker hebben dan de Oisterwijkse collega's. Maar hij beloofde toch alvast gesprekken voor een 'definitief plan' aan te gaan knopen. De op te delen buurgemeente beschikt nu over een milieustraat aan de Helvoirtseweg, die over drie jaar binnen de grenzen van Oisterwijk komt te liggen. ,,Op vijf minuten autorijden", schatte Guy de Kort (PrO), die dan ook opperde Oisterwijkers nu al van de Haarense milieustraat gebruik te laten maken

Te dun

,,Dit is te dun", typeerde Gert van Elderen (VVD) de 'quick wins' van Smit. Hij herinnerde eraan dat de vorige wethouder, Sjef Verhoeven, een veel grotere ingreep aan de Veldweg van plan was. Het kringloopbedrijf aan de voorkant moest daarvoor wijken, wat de politiek niet zinde. Smit maakte duidelijk dat in zijn opzet het kringloopbedrijf ook voor de milieustraat een vitale rol blijft spelen.

Hij beloofde ook dat Moergestelnaren in hun eigen dorp, bij Bruurs aan de Heuvelstraat, groenafval kunnen blijven aanbieden. 

Tilburg e.o.