Volledig scherm
Gemeenteraad van Oisterwijk, bijeen op 15 november 2018 © Tom Tacken/BD

‘Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk’ heeft geld voor vier banen: Joris van der Pijll coördineert

POLL + UPDATEOISTERWIJK - ‘Met meer diepgang onderzoeken en multimediaal publiceren van lokaal actuele onderwerpen’: dat is de doelstelling achter de onlangs opgerichte Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk.

Met 63.000 euro aan subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft de stichting drie deeltijds vacatures uitstaan: een journalistiek onderzoeker (16-18 uur), een journalistiek redacteur (8-10 uur) en een film- en documentairemaker (16-18 uur). In een vierde vacature is al voorzien. Joris van der Pijll laat weten, in aanvulling op een persbericht, dat hij voor 8 uur redactiecoördinator wordt. 

Met de vier betaalde banen is volgens Van der Pijll het geld verdeeld. In totaal  heeft het fonds 69.3000 euro voor het Oisterwijkse initiatief over. De stichting krijgt 63.000 euro. De rest is voor advies, trainingen en andere zaken.  

Ook stagiairs worden gezocht, een op HBO-niveau journalistiek en een op MBO-niveau mediatechniek. Voor de betaalde vacatures geldt een salaris van maximaal 3300 euro  per maand gebaseerd op een 36-urige werkweek. Stagiairs krijgen een onkostenvergoeding. In het plan is verder nog sprake van een mediaplein en een wekelijks mediaspreekuur voor bewoners. 

Het initiatief komt van Gerard van Giersbergen (voorzitter LOVO) en Joris van der Pijll (redacteur Oisterwijk Nieuws). De onderzoeksredactie gaat zich richten op de vier kernen van de nieuwe gemeente: Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk.

poll

Onderzoeksredactie is prima initiatief

  • Ja, lokale journalistiek kan meer diepgang gebruiken (34%)
  • Nee, dit wordt weggegooid geld (67%)
200 stemmen

Het stichtingsbestuur gaat de redactie adviseren. Het buigt zich ook over de vraag hoe het na het pilotjaar verder moet met de lokale journalistiek. 

In het bestuur zitten alleen personen uit Oisterwijk, die geen vergoeding ontvangen: Hans Hulsbosch (voormalig directeur woningcorporatie Leystromen), Wouter Verschuur (voormalig partijvoorzitter PrO), Esther Liebregts (Dialoog Academy), Kees van Elderen (voormalig fractievoorzitter PGB) en Marnix Versteegh (rubriek ‘Oud en nieuw in Oisterwijk’).

REACTIE

Ik heb op 'weggegooid geld' gestemd, omdat hier dezelfde fout gemaakt wordt als met de cultuurcentra: alleen bestuurders uit de kern Oisterwijk en niemand uit de drie andere kernen. Ze zullen het in Oisterwijk wel weer eens op z'n Oisterwijks gaan regelen. Vreemd dat er ook twee oude, politieke kopstukken links van het midden in zitten. Niet goed verdeeld. (Ruud van de Ven)

Beide initiatiefnemers hebben 19 november, na ontvangst van de toekenning, advies en hulp gevraagd aan Stichting Kennisnetwerk Oisterwijk. Die hebben geadviseerd een stichting op te richten en daarbij geholpen. Omdat het Stimuleringsfonds voor 15 december bevestiging wil, is daar direct aan gewerkt. Er is daarbij inderdaad niet gekeken naar dorpskern, wel naar mensen uit de gemeente met interesse op dit onderwerp, in een mix van kennis en achtergronden. Een van de bestuursleden heeft aangegeven dit project graag mee op te zetten, maar ook ruimte te willen maken voor andere geïnteresseerden, dus een inwoner uit Moergestel, Heukelom of Haaren kan daar evengoed bij aansluiten. Inhoudelijk/ praktisch zal dit overigens geen enkele invloed hebben op de uitvoering van de nog op te richten onderzoeksredactie, omdat de stichting een faciliterende taak, en geen inhoudelijke taak heeft. (Joris van der Pijll)

Tilburg e.o.