Volledig scherm
VVD-raadslid Patrick Simons (op de rug) aanhoort het Oisterwijks college, met tweede van rechts VVD-wethouder en locoburgemeester Ina Batenburg. © Tom Tacken

Op een rijtje: alle verdenkingen tegen Patrick Simons alias 'Miranda Koster'

OISTERWIJK - Sluitend bewijs dat achter 'Miranda Koster' het Oisterwijkse VVD-raadslid Patrick Simons schuil gaat, heeft Bureau Berenschot niet gevonden. De schijn heeft Simons wel tegen. Alle verdenkingen en ontwikkelingen op een rijtje. 

1) Sinds maart 2016 mengt 'Miranda Koster' zich via haar Facebook-account en de sites van Oisterwijk Nieuws en Brabants Dagblad in het politieke debat in Oisterwijk. Haar standpunten komen overeen met die van de Oisterwijkse coalitie (VVD en Algemeen Belang). Oppositiepartijen PGB en PrO moeten het ontgelden

2) Op 5 juli 2017 stuurt 'Miranda Koster' een mail naar het landelijk partijbureau van D66. Ze spoort de partij aan om weer met een eigen lijst aan de raadsverkiezingen in Oisterwijk mee te doen. Een dag eerder heeft Patrick Simons onder zijn eigen naam op Twitter eenzelfde geluid laten horen. Op 10 juli krijgt ook de provinciale D66 van 'Miranda Koster' een mailtje met dezelfde strekking. 

3) Op 24 juli ontvangt Oisterwijk Nieuws een mail van 'Miranda Koster', die wordt afgesloten met de naam van Patrick Simons. Redacteur Joris van der Pijll reageert verbaasd: 'Met welke groet sluit jij nu af?' Reactie 'Miranda Koster': 'Verkeerd geknipt en geplakt. Daarom maar anoniem houden'. 

4) In haar vervolgmail aan Oisterwijk Nieuws schrijft 'Miranda Koster' dat zij in 1972 is geboren en dat ze twee kinderen heeft. Hetzelfde geldt voor Patrick Simons. 

Lees onder de foto verder

Volledig scherm
Patrick Simons, raadslid voor de VVD in Oisterwijk. © Masja Vlaminckx

5) Van der Pijll mailt Patrick Simons op 24 juli dat zijn naam onder een mail van 'Miranda Koster' staat. Simons belt terug en ontkent stellig 'Miranda Koster' te zijn. Het Facebook-account van 'Miranda Koster' verdwijnt binnen 24 uur.  Ook anderszins zal zij niet meer van zich laten horen.

6) Simons neemt contact op met het partijbureau van de VVD. Daar krijgt hij het advies niets te doen. Het zal wel overwaaien.

7) Op 26 juli vraagt het Brabants Dagblad aan Patrick Simons of het klopt dat zijn naam onder een mail van 'Miranda Koster' heeft gestaan. Hij bevestigt dat, maar ontkent stellig 'Miranda Koster' te zijn. Simons vermoedt dat degene die achter 'Miranda Koster' schuilgaat een hekel aan de VVD heeft. Vervolgens laat Simons de verslaggever van het Brabants Dagblad weten juridische stappen te overwegen als de krant zijn naam in verband brengt met 'Miranda Koster'. De krant gaat daar toch toe over.

8) Gemeentesecretaris Ineke Depmann laat een communicatiewoordvoerder een mail aan het Brabants Dagblad naar de fractievoorzitters sturen. Daarin staat: 'We vinden het heel vervelend hoe zaken hier uit z’n verband worden gehaald.' En: 'Vanuit de gemeente is geen reden geweest om onderzoek te doen.'

9) VVD-wethouder Ina Batenburg en plaatsvervangend fractievoorzitter Anton van Tuyl zeggen dat Patrick Simons hen heeft bezworen 'Miranda Koster' niet te zijn. Een intern integriteitsonderzoek wordt niet nodig geacht. Van Tuyl heeft binnen het presidium, waarin de fractievoorzitters bijeenkomen, er wel mee ingestemd dat burgemeester Janssen de opdracht krijgt een onderzoek naar de ware identiteit van 'Miranda Koster' in te stellen. 

Lees onder de foto verder

Volledig scherm
De VVD-fractie van Oisterwijk. Boven vlnr: Patrick Simons, Marc Schoenmakers en Anton van Tuyl. Onder vlnr: Con van Beckhoven, Bianca Taapken en fractievoorzitter Anne Cristien Spekle. © VVD Oisterwijk

10) Later dringt de VVD er bij Simons op aan om aangifte van identiteitsfraude te doen. Maar Simons wil niet dat de politie uitzoekt wie zijn naam onder een mail van 'Miranda Koster' heeft gezet. Op 30 augustus komen bestuur en fractie van de VVD dan met een persbericht, waarin zij het vertrouwen in Simons opzeggen. Tenzij de leden anders beslissen, krijgt Simons geen verkiesbare plek op de lijst meer. Hij mag wel in de fractie blijven zitten.

11) Bureau Berenschot, aan het werk gezet door burgemeester Janssen, presenteert op 19 september zijn onderzoek (zie hier). Er is geen sluitend bewijs te vinden dat Patrick Simons, eigenaar van een ict-bedrijf, de integriteitscode voor raadsleden heeft geschonden door zich van een valse naam te bedienen. Vervolgonderzoek wordt vanwege de geringe kans op succes afgeraden. Het IP-adres van 'Miranda Koster' is niet te achterhalen. 

De gemeenteraad besluit op 5 oktober of hij het daarbij laat zitten.

UPDATE: Patrick Simons verweert zich op 21 september tegen berichtgeving door het Brabants Dagblad, naar aanleiding van een artikel op de site van Oisterwijk Nieuws.

Volledig scherm
Patrick Simons verweert zich op Facebook tegen berichtgeving in het Brabants Dagblad © Tom Tacken

Tilburg e.o.