Op het azc in Oisterwijk wordt hard aan een tv-serie gewerkt

OISTERWIJK - Goed opletten, als in oktober 'Zára en de magische kicksen' op tv komt. Dat ene filmpje, van een beterschapskaart die Zára in het ziekenhuis krijgt, daar hebben twee Eritrese kleuters uit Oisterwijk hard aan gewerkt. 

Baboena was het die de plaatjes op de kaart verschoof. Daarvan maakte haar zusje Riem elke keer een foto op de computer. Stop motion, zo heet zo'n filmpje. Maar dat zegt Baboena en Riem niks.

Lees onder de foto verder

Volledig scherm
Riem, uit Eritrea, werkt aan een stop motion filmpje voor de tv-serie 'Zára en de magische kicksen'. © Kim Pattiruhu

Een week lang dompelen de kinderen van het azc in Oisterwijk zich onder in de wereld van de cinema. Cinekid, De Vrolijkheid en de VPRO hebben de handen voor dat programma in elkaar geslagen.

De VPRO produceert 'Zára'. De Vrolijkheid, waar Kim Pattiruhu en Ellen Rijk in Oisterwijk als programmacoördinatoren voor werken, verbreekt met vertier en creativiteit voor kinderen de sleur op asielzoekerscentra. En Cinekid is een festival dat al meer dan dertig jaar kinderen met (nieuwe) media kennis laat maken. 

,,Kinderen een gevoel van trots geven", dat is wat Cinekid-programmeur Mirjam Marks betreft het doel achter 'Zára'. In totaal gaan zo'n driehonderd kinderen op asielzoekerscentra voor en achter de schermen meewerken aan de serie. De crew trekt langs achtereenvolgens de azc's van Rotterdam, Grave, Emmen, Oisterwijk, Leersum en Amsterdam. 

In de herfstvakantie moet de serie klaar zijn. De zes afleveringen worden dan vertoond op het festival van Cinekid in Amsterdam. Vanuit alle azc's die mee hebben gewerkt, vertrekken bussen met kinderen. ,,Zo kunnen ze op een groot scherm zien wat ze met z'n allen hebben gepresteerd."

Assepoester

De azc-kinderen figureren onder andere in voetbalelftallen. Zára is een meisje dat dolgraag mee wil spelen in het team van haar broers, maar dat niet mag. Het verhaal is een mooie mix van Assepoester, die tóch op het galabal wist te komen, en Sjakie, die met zijn wondersloffen de mooiste goals scoorde.

In het team zitten cinematografische talenten met een verleden als vluchteling. Zo wordt een van de afleveringen geregisseerd door Sam Yazdanpanna, die als zestienjarige vanuit Iran in Nederland asiel aanvroeg.

Voor de drie hoofdrollen van Zára en haar broertjes zijn Nederlandse kinderen gecast. ,,Dat kan vanwege de Arbeidsinspectie niet anders", verklaart Mirjam Marks. Ook acteurs die al van tv bekend zijn, komen langs. ,,Ramzi uit Brugklas bijvoorbeeld. Ook kinderen op azc's kijken daar massaal naar. 'O, ik zit straks in dezelfde film als Ramzi', roepen vooral de meisjes."

Volledig scherm
Ook Cinekid op het azc: kinderen maken hun eigen virtual reality-bril. © Kim Pattiruhu

Tilburg e.o.