Volledig scherm
Terwijl de media toekijken, onderwerpen penningmeester Harry Mols, voorzitter Leo Wolfs en bestuurslid Judith Wientjens de collectie aan een eerste inspectie. © Piet Jacobs

Opengebroken kluis Asterius uit Oisterwijk: penningen en onderscheidingen

OISTERWIJK - Een penning uit 1867, een zilveren lauwerkrant uit 1947 en een medaille uit 1991. En dat is nog maar een deel van de vondst. Bij het openbreken van de kluis van Harmonie Asterius uit Oisterwijk zijn veel prijzen en onderscheidingen aangetroffen.

Asterius was al 25 jaar de sleutel kwijt van de kluis die het gezelschap huurde bij de RABO. Niemand van de huidige Asterianen wist wat er in de kluis verborgen zat. Een gespecialiseerde slotenmaker kraakte op verzoek van de harmonie de kluis.

Drie bestuursleden hebben het gevonden materiaal aan een eerste inspectie onderworpen. De oudste vondst is een erepenning uit 1867. De jongste een medaille uit 1991.

Volgens voorzitter Leo Wolfs is de vondst voor de vereniging ‘vooral van emotioneel-historische waarde’. Asterius heeft het plan om ‘iets te doen’ met de gevonden verenigingsschat bij het promsconcert op 19 november. Daarna wil Asterius de collectie tonen in een vitrine in een openbaar toegankelijke, maar beveiligde ruimte.

Tilburg e.o.