Volledig scherm
Ruud van Eeten, directeur van Tiliander in Oisterwijk en Den Boogaard in Moergestel. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Oude bestuur van Tiliander en Den Boogaard 'verbijsterd en boos': directeur Van Eeten moet 'erfenis' toelichten

UPDATEOISTERWIJK - Het oude bestuur van de twee cultuurcentra van de gemeente Oisterwijk is in zijn wiek geschoten door een opmerking van de huidige directeur Ruud van Eeten in het Brabants Dagblad.  

'Wij zijn verbijsterd en boos', heeft Jos van Luyck, de voorzitter van het in 2015 afgetreden bestuur, Van Eeten gemaild. 'Met name door de zinsnede: ,,Het zou gaan om een ’erfenis’ uit de tijd van vóór september 2015, toen het nieuwe COM-bestuur onder leiding van Sylvester Eijffinger aantrad." Hiermee wordt de oorzaak van de kennelijk op dit moment bij Tiliander en Den Boogaard aanwezige liquiditeitsproblemen rechtstreeks in onze schoenen geschoven."

Mede namens ex-bestuursleden Eric van Uunen en Peter Vrijhoeven en ex-directeur Emile Nagel voelt Van Luyck zich in zijn eer en goede naam aangetast. Binnen een week wil hij van Van Eeten weten of de verslaggever van het Brabants Dagblad hem juist heeft geciteerd. 'Bent u bereid om, wanneer komt vast te staan dat het in de geciteerde uitspraak gelegde oorzakelijke verband tussen ons beleid en de huidige liquiditeitsproblemen níet aanwezig is, via hetzelfde kanaal (een publicatie in het Brabants Dagblad) uw gewraakte uitspraak terug te nemen en ons te rehabiliteren?'

Klare wijn

Wethouder Dion Dankers (PGB, financiën) maakte in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag van 'liquiditeitsproblemen bij Tiliander' gewag. Hij zei er toen nog niet het fijne van te weten. Ook in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 5 juli heeft het college de financiële problemen niet toegelicht. 

Op vragen van Jan Jonkers (AB) meldde wethouder Jan de Laat (PrO, cultuur) dat een 'kennismakingsgesprek' met bestuur en directie van Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel (COM) inmiddels heeft plaatsgevonden. Op 6 september volgt een 'beeldvormingsavond' over Tiliander en Den Boogaard. Politieke partijen drongen verder niet aan.

Het Brabants Dagblad heeft Van Eeten donderdagmiddag andermaal gevraagd de geldzorgen toe te lichten. Zijn antwoord luidde: 'We hebben het college geïnformeerd over bepaalde zaken. Indien zij kiezen om dit te delen met de raad is het openbaar en kun je dat gebruiken als informatiebron. Verder heb ik geen behoefte aan het geven van commentaar hieromtrent.'

Tilburg e.o.