Volledig scherm
Frans Alting von Geusau en Hannelore de Bresser zijn twee van de bezwaarmakers tegen sluiting van de Oisterwijkse Joanneskerk. © Piet Jacobs

Parochianen Joanneskerk in Oisterwijk zelfverzekerd: 'Van uitstel komt afstel'

UPDATEOISTERWIJK - Komt van uitstel afstel en blijft de Joanneskerk een godshuis voor Oisterwijk? Frans Alting von Geusau, de parochiaan die het verzet tegen sluiting aanvoert, zegt daarvan uit te gaan.

Volledig scherm
Parochianen hopen in Oisterwijk de Joanneskerk, aan de kop van De Lind, open te kunnen houden. © Tom Tacken/BD

Volgens jurist Alting von Geusau heeft de Congregatie voor de Clerus in Rome het bisschoppelijk besluit om de kerk aan de eredienst te onttrekken opgeschort. Hij heeft dat mondeling vernomen en daarna het bisdom laten weten dat er een brief met die strekking onderweg is. De woordvoerder van bisschop Gerard de Korte zei woensdagochtend dat het bisdom inderdaad niet meer weet dan wat Alting von Geusau vertelt. ,,Het is voor ons dus nog gissen." Om die reden is pastoor Francis de Meyer ook nog niet zover om de sluitingsmis, die zondag op het programma staat, af te blazen. De ceremonie die daarbij hoort is het wegdragen van de heilige communie naar een andere kerk en het ontbloten van het altaar.

Hoog opgelopen emoties

Alting von Geusau stelt zich voor dat nu de 'eigen' pastoor Ad Kennes zondag voorgaat in een dankviering. ,,Gezien de hoog opgelopen emoties raad ik pastoor De Meyer aan om zondag niet te komen."

De Meyer wil niet van een tegenvaller spreken, zolang hij de inhoud van het besluit van de Congregatie voor de Clerus niet kent. ,,Maar geloof en samenleving staan niet meer zo dicht bij elkaar als in de tijd waarin deze kerken zijn gebouwd. We moeten de krachten dus wel bundelen, al begrijp ik de pijn waarmee dat gepaard gaat goed."

Bisschop Gerard de Korte zegt voor zijn besluit alle argumenten zorgvuldig te hebben gewogen. 'De regels van het kerkrecht zijn daarbij door het bisdom vanzelfsprekend zorgvuldig toegepast', antwoordde hij vorige week op een open brief van een woedende parochiaan. Alting von Geusau denkt echter dat het opschorten te maken heeft met het late tijdstip waarop De Korte zijn decreet heeft uitgevaardigd. Ook bezwaar en beroep zouden daardoor in het gedrang geraakt zijn.

Tilburg e.o.