Volledig scherm
Wethouder Ina Batenburg VVD. foto MarieThérèse Kierkels/Beeld Werkt

PrO claimt zijn gelijk in Oisterwijk: college gaf opdracht subsidie aan Tiliander eerder over te maken

OISTERWIJK - Er valt nieuw licht op de kwestie die PrO-wethouder Jan de Laat in Oisterwijk deed opstappen. De ambtenaar die een subsidie voor Tiliander en Den Boogaard eerder overmaakte, deed dat in opdracht van het vorige college. 

Dat blijkt uit nieuwe informatie die het college de fractie van PrO heeft bezorgd. In augustus berichtte het college nog dat 'door het afdelingshoofd namens het college' een beschikking was afgegeven. 

Wethouder Ina Batenburg (VVD), inmiddels vertrokken uit de gemeentepolitiek, werd door de stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel geïnformeerd over haar geldzorgen. Ze kreeg ook het verzoek de kwartaalsubsidies eerder over te maken.  Batenburg besprak dat verzoek met de rest van het college. Dat besloot vervolgens het afdelingshoofd opdracht te geven de 220.000 euro eerder over te maken. 

De raad werd daarover niet geïnformeerd, maar dat was volgens het college ook niet nodig. De politiek kreeg er pas lucht van toen het voorschot 'abusievelijk' onder een verkeerde post in de jaarrekening was weggeschreven. 

PrO-raadslid Ruud van der Star trok het aanvankelijk antwoord van het college sterk in twijfel, wat bij zijn eigen wethouder De Laat verkeerd viel. Hij sprak van een 'dolksteek in de rug' en gaf er tot stomme verbazing van zijn eigen partijleden de brui aan.

Banklening

In zijn vergadering van donderdag besloot de gemeenteraad garant te staan voor een banklening aan de exploitatie-bv van Tiliander en Den Boogaard. Die 'structurele oplossing' komt in de plaats van het eerder overmaken van kwartaalsubsidies. 

Tilburg e.o.