Volledig scherm
Robèrt van Beckhoven is met een bakkerij en winkel al thuis op KVL. © Tom Tacken/BD

Robèrt van Beckhoven praat op gemeenteraad van Oisterwijk in: ‘Koester het groene hart van KVL’

UPDATEOISTERWIJK - Meesterbakker Robèrt van Beckhoven neemt dinsdagavond in de gemeenteraad van Oisterwijk het woord. Hij gaat proberen de politiek te bewegen om het groene hart van het KVL-terrein niet vol te bouwen met appartementen.

Op de agenda staat het burgerinitiatiefvoorstel ‘Het terugdraaien van de voorgenomen plannen om twee appartementencomplexen te bouwen op het binnenterrein van het KVL-terrein'. Een petitie met diezelfde strekking is inmiddels door 522 mensen ondertekend. 

Projectontwikkelaar BPD heeft al vóór deze raadsperiode van het gemeentebestuur het groene licht gekregen. Die toezegging terugdraaien lijkt financieel dus een hachelijke aangelegenheid. ,,Maar waar een wil is, is een weg", meent Rina van Venrooy van de werkgroep achter het burgerinitiatief.  ,,BPD kan ook gecompenseerd worden met een ander bouwterrein.”

Volledig scherm
Impressie van het 'KVL Park' © Werkgroep burgerinitiatief

Volgens wethouder Dion Dankers gaat het 1,5 à 3 miljoen kosten om de appartementenblokken van BPD te schrappen. Een van de twee appartementenblokken zou ook in omvang zijn teruggebracht om een zichtlijn tussen het hoofdgebouw en het ketelhuis over te houden (zie impressie onder).

Klik hier voor het BD-dossier van KVL

Vooral de bewoners van de Lakfabriek keren zich tegen de bouwplannen. Volgens Van Venrooy verliest het industrieel erfgoed van KVL aan kracht als het zicht tussen de monumentale gebouwen verdwijnt. ,,We hebben met alle fracties gesproken. Eigenlijk hoeven we er niemand van te overtuigen dat een groen park het mooist is. Alleen het geld is een probleem.”

Van Beckhoven heeft in het hoofdgebouw van KVL zijn bakkerij en baat daar ook zijn restaurant Keuken van Leer uit. Huurbaas is de Turkse projectontwikkelaar Polimeks, die volgend jaar van het U-gebouw een hotel met faciliteiten gaat maken. Volgens Van Venrooy  wil Polimeks zich echter niet in de discussie rondom het KVL-hart mengen.

Update: Robèrt van Beckhoven heeft zich dinsdagavond wel laten zien bij de gemeenteraad, maar het woord heeft hij niet gevoerd.

Volledig scherm
De twee blokken met de blauwe daken vormen de appartementen die BPD in het 'hart van KVL' wil gaan bouwen. Het noordelijke blok is inmiddels wel teruggebracht, zodat er een zichtlijn overblijft tussen het hoofdgebouw en het ketelhuis. © Gemeente Oisterwijk

Tilburg e.o.