Rutte is de informeelste van Rutte III: kabinet laat zich in Oisterwijk als jolig clubje zien

VIDEOOISTERWIJK - Jolig clubje, dat Rutte III. Laat de grote baas op zich wachten als er een bordesfoto moet worden gemaakt op de trappen van Bos en Ven, dan grijpt vice-premier Hugo de Jonge zijn kans. ,,Zeg, missen we eigenlijk iemand?”, pleegt de snaak tot plezier van de collega’s zijn coup.

Ze zijn casual bijeen op hun heidag aan het begin van het politieke seizoen. Zo casual dat De Jonge niet een van zijn bontgekleurde Mascolori-schoenen heeft aangetrokken, maar gewoon een paar sneakers van Nike.

- ,,Waarom geen Van Bommel uit Moergestel?”, moet de vraag hier in de gemeente Oisterwijk luiden. Resoluut antwoordt de vice-premier: ,,Niets mis mee hoor. Maar zoals u van Brabant houdt, zo blijf ik mijn merk schoenen uit Rotterdam trouw.”

Onderonsje van premier Rutte en vice-premier De Jonge voor bordesfoto op de trappen van Mansion Bos en Ven in Oisterwijk.
Volledig scherm
Onderonsje van premier Rutte en vice-premier De Jonge voor bordesfoto op de trappen van Mansion Bos en Ven in Oisterwijk. © ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ambtsketting om

Met zijn gympen, jeans en blauw T-shirtje mag minister-president Mark Rutte voor de informeelste van het hele stel doorgaan. Burgemeester Hans Janssen, uiteraard met ambtsketting, en commissaris van de koning Wim van de Donk steken driedelig wat stijfjes tegen de premier af.

Klik hier voor het dossier Heidag Rutte III in Oisterwijk

Als de bordesfoto dan eindelijk gemaakt is, zet de premier er de pas in. Hij heeft op straat twee jochies met een skelter zien staan. Snel op de foto met die twee. ,,Gaaf”, stamelen Evans Mols en Morris van Geloven, als Rutte alweer weg beent. ,,Prachtig toch”, glundert die in het voorbijgaan.

Minister president Mark Rutte gaat snel op de foto met twee Oisterwijkse jongetjes, Evans Mols en Morris van Geloven.
Volledig scherm
Minister president Mark Rutte gaat snel op de foto met twee Oisterwijkse jongetjes, Evans Mols en Morris van Geloven. © ANP

De enige actiegroep die zich vanmiddag meldde, heeft het dan al voor gezien gehouden. ‘75 jaar terugblikken? Kijk vooral 75 jaar vooruit!’, wilde het Oisterwijkse biodiversiteitsteam zijn klimaatalarm kwijt.

Het klopt dat de historie leidend is vandaag. Het oorlogskabinet van premier Gerbrandy vergaderde hier vlak na de bevrijding van Oisterwijk. Mooie aanleiding, vond de Oisterwijkse burgemeester, om dat op de traditionele heidag van het kabinet in herinnering te roepen.

Arie Slob, net als Rutte niet voor niks historicus, heeft zich in de materie verdiept. Van een minister van onderwijs mag zulk voorwerk ook wel worden verwacht. Hij was sowieso de eerste bewindspersoon die in Oisterwijk arriveerde. ,,Kind uit een middenstandsgezin”, verklaart Slob.

Maar nu het historisch feitje waar Slob op is gestuit: ,,Oisterwijk is bevrijd op 26 oktober. En laat dat nou ook de dag zijn waarop dit kabinet twee jaar geleden is beëdigd.”

- ,,Was daar ook veel geweld voor nodig soms?”

Gelukkig, de minister grinnikt: ,,Nee, maar we hebben er wel lang over gedaan.”

Het kabinet-Gerbrandy II in Oisterwijk bijeen in 1944 voor de oude (nog niet verbouwde) entree van het hotel Bos en Ven.
achterste rij v.l.n.r.: Van Kleffens, Beel, Tromp, De Quay, Huysmans, De Booy, Gispen, onbekend. voorste rij v.l.n.r.: gen. Kruls (Militair Gezag), Schmutzer, Gerbrandy, Bolkestein en Wijffels
Volledig scherm
Het kabinet-Gerbrandy II in Oisterwijk bijeen in 1944 voor de oude (nog niet verbouwde) entree van het hotel Bos en Ven. achterste rij v.l.n.r.: Van Kleffens, Beel, Tromp, De Quay, Huysmans, De Booy, Gispen, onbekend. voorste rij v.l.n.r.: gen. Kruls (Militair Gezag), Schmutzer, Gerbrandy, Bolkestein en Wijffels © Privébeeld
De enige actiegroep op de heidag van Rutte III in Oisterwijk pleitte voor een radicaler klimaatbeleid.
Volledig scherm
De enige actiegroep op de heidag van Rutte III in Oisterwijk pleitte voor een radicaler klimaatbeleid. © Toby de Kort
Premier Rutte staat op de heidag van zijn kabinet het Brabants Dagblad te woord.
Volledig scherm
Premier Rutte staat op de heidag van zijn kabinet het Brabants Dagblad te woord. © Toby de Kort
Minister van justitie Ferdinand Grapperhaus wordt geïnterviewd door Jaïr Ferwerda.
Volledig scherm
Minister van justitie Ferdinand Grapperhaus wordt geïnterviewd door Jaïr Ferwerda. © Toby de Kort
Premier Rutte ontmoet Evans Mols en Morris van Geloven.
Volledig scherm
Premier Rutte ontmoet Evans Mols en Morris van Geloven. © Toby de Kort
Premier Rutte staat op de heidag in Oisterwijk de pers te woord.
Volledig scherm
Premier Rutte staat op de heidag in Oisterwijk de pers te woord. © Toby de Kort

Tilburg e.o.