Het kabinet Rutte III op het bordes van Paleis Noordeinde.
Volledig scherm
Het kabinet Rutte III op het bordes van Paleis Noordeinde. © Robin UtrechtANP

Rutte komt dinsdag met zijn ministers naar Oisterwijk: heidag bij Bos en Ven

OISTERWIJK - Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk ontvangt dinsdagmiddag hoog bezoek. Alle ministers en staatssecretarissen van het kabinet Rutte III strijken neer in Hotel Bos en Ven aan het Klompven. Ze houden er hun heidag, een Haagse traditie aan het begin van het nieuwe politieke jaar.

Het is Janssen zelf die het initiatief heeft genomen om het kabinet naar Oisterwijk te halen: ,,Er is namelijk een mooie historische aanleiding: 75 jaar vrijheid.”

Janssen was er al lange tijd van op de hoogte dat minister-president Gerbrandy na zijn terugkeer uit Londense ballingschap in Oisterwijk zijn intrek nam. Terwijl boven de rivieren nog gevochten werd, ging hij vanuit Bos en Ven het landsbestuur weer vorm geven. In het werk van Loe de Jong staat te lezen dat er destijds maar één kachel brandde en dat de waterleiding die eerste avond niet werkte. Stroom was er ook niet. 

,,Het leek me mooi om die historische gebeurtenis, naast ons eigen bevrijdingsprogramma, in herinnering te roepen. Samen met commissaris van de koning Wim van de Donk hebben we in alle stilte de uitnodiging uit doen gaan.” Tot verbazing van Janssen doorbrak premier Rutte die stilte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persgesprek. 

‘Nog even voor me’

Janssen zal bij de ontvangst in Oisterwijk het kabinet toespreken: ,,Maar wat ik dan ga zeggen, hou ik nog voor me.” Het is niet de bedoeling dat de kabinetsleden zich buiten Bos en Ven ook nog onder de Oisterwijkers gaan mengen.

Op de traditionele heidag blikken ambtsdragers in een informele sfeer vooruit op wat de politieke agenda te bieden heeft. ,,Zoals wij dat als college van Oisterwijk ook al hebben gedaan met de blik op de begroting", zegt Janssen.

Voor één minister is Oisterwijk al vertrouwd terrein. Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ving haar politieke carrière aan als VVD-raadslid in Oisterwijk.

Bos en Ven in Oisterwijk
Volledig scherm
Bos en Ven in Oisterwijk © Mansion Bos en Ven

Tilburg e.o.