Volledig scherm
Fons van Herck brengt een toost uit op het zaterdag in Moergestel onthulde standbeeld van de schoenmaker.

Schoenmakersstandbeeld in Moergestel onthuld

MOERGESTEL - In Moergestel is zaterdagmiddag een bronzen standbeeld van een schoenmaker onthuld. Het heeft een prominente plaats gekregen op het St.-Jansplein, pal tegenover de hoofdingang van de kerk.

De onthulling gebeurde door de drie zonen van wijlen Hans Denissen. Denissen, die een jaar geleden op 58-jarige leeftijd overleed, was de initiatiefnemer voor het beeld. De drie broers kregen bij de onthulling hulp van de gepensioneerde schoenmaker Fons van Herck (72). Hij stond model voor het door de Moergestelse kunstenaar Hans van Brunschot geschapen manshoge kunstwerk.

Film
Het idee van Denissen is opgepikt en uitgewerkt door de plaatselijke Stichting Behoud Identiteit en Beheer Erfgoed Moergestel. Die wist ook bij sponsors de 25.000 euro bijeen te bedelen die de sculptuur heeft gekost. Vóór de onthulling was in een volle Den Boogaard een film te zien over het scheppingsproces en het gieten van het beeld.

Burgemeester Hans Janssen sprak er zijn voldoening over uit ‘dat het nieuwe monument in de Moergeselse gemeenschap door velen wordt gedragen. Hou het heel!’ riep hij de bevolking op.

De burgemeester maakte bekend dat Noud Smits, een van de ijveraars voor het beeld, vanwege een longontsteking bij de onthulling verstek moest laten gaan. Smits fluisterde de burgemeester in dat het nieuwe beeld ‘eeuwigheidswaarde’ heeft voor Moergestel.

Tilburg e.o.