Sinterklaas wandelt door het Trouwlaantje van Oisterwijk (2004)
Volledig scherm
Sinterklaas wandelt door het Trouwlaantje van Oisterwijk (2004) © Daar werd aan de deur geklopt

Sinterklaas is in Oisterwijk 75 jaar: hoog tijd voor zijn geschiedschrijving

OISTERWIJK - De enige echte Sinterklaas is in Oisterwijk pas 75 jaar oud. Toch krijgt hij zondag zijn geschiedschrijving aangereikt. 

Liefst 216 pagina's, rijkelijk geïllustreerd, telt het historisch overzicht 'Daar werd aan de deur geklopt', dat oud-Oisterwijker Martin van der Waals  aan 75 jaar Sinterklaas in Oisterwijk wijdde. 

Van der Waals heeft vooral willen laten zien hoeveel plezier het kinderfeest al die jaren teweeg heeft gebracht. De Ossenaar kan zelf het bange gevoel nog oproepen als de Sint je in de Kunstkring naar voren riep. ,,Ik ben van '54. In de kerk gingen we nog biechten. De Sint, die per slot van rekening ook een bisschop was, paste in die cultuur. Goed dat die angst met de roe en de zak uit het kinderfeest is gehaald."

Hij heeft uren in het Regionaal Archief Tilburg doorgebracht, speurend naar krantenstukjes en raadsverslagen. Aan Jan de Laat had hij zijn rijkste getuige. De Laat trad in 1963 als Sjaak Sjoer aan en is de Sint al de jaren erna trouw gebleven. Hij maakt inmiddels deel uit van het bestuur van wat de Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk is gaan heten.

Lees hieronder verder

Een Oisterwijkse Sinterklaas uit de jaren '30 (vermoedelijk Jan Merkelbach), vergezeld door pieten die meer van schoonsteenvegers weg hebben.
Volledig scherm
Een Oisterwijkse Sinterklaas uit de jaren '30 (vermoedelijk Jan Merkelbach), vergezeld door pieten die meer van schoonsteenvegers weg hebben. © 'Daar werd aan de deur geklopt'

In Oisterwijk komt Sinterklaas niet met de boot, maar arriveert hij traditioneel per trein. Zondag wordt hij om 14.13 uur op het station verwacht.

Rond 15.00 uur neemt Sinterklaas plaats op het bordes bij Tiliander. Frans van Venrooij, voorzitter van de jubilerende Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk, overhandigt hem dan het eerste exemplaar van 'Daar werd aan de deur geklopt', de geschiedschrijving van het 75-jarige sinterklaasfeest in Oisterwijk. 

Het boek verschijnt als deel 9 in de reeks Oisterwijkse Historische Brochure. In Tiliander is het zondag voor 10 euro te koop.

Op het YouTube-kanaal 'Sinterklaas in Oisterwijk' staat en het sinterklaaslied van 2017. Het eigen sinterklaasjournaal is er vanaf woensdag ook te zien. 

Martin van der Waals verdiepte zich in de geschiedenis van het sinterklaasfeest in Oisterwijk
Volledig scherm
Martin van der Waals verdiepte zich in de geschiedenis van het sinterklaasfeest in Oisterwijk © Tom Tacken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.