Volledig scherm
Stefanie Vatta wordt wethouder in Oisterwijk. © Facebook

Stefanie Vatta is nu al trots op Oisterwijk: ‘Er is grote eensgezindheid’

OISTERWIJK - Stefanie Vatta, de nieuwe wethouder van Oisterwijk, was niet alleen ‘Miss Italia in de Wereld’. Ze werkte óók in het Tilburgse café Cul de Sac. ‘En daar schrijven de journalisten dan niet over: ‘Stefanie Vatta: van barvrouw naar wethouder', twitterde de Tilburgse maandagavond laat met een knipoog erbij.

- Vindt u het vervelend om aan die uitverkiezing in 2003 herinnerd te worden?

,,Nee hoor. Maar ik was toen zeventien. Het is een van de dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Zo prominent is het dus niet. In mijn cv heb ik de drieënhalf jaar daarna in Rome en Milaan wel staan, omdat het een belangrijke levenservaring is geweest. Ik heb gewerkt als presentatrice bij lokale Miss Italia-verkiezingen en ook modellenwerk gedaan.”

- Relevantere vraag dan: waarom Oisterwijk?

,,Omdat het een gemeente met prachtige kernen en een actief verenigingsleven is. Ik heb er ook roots liggen: mijn Nederlandse oma woonde er, Thea Verhoof. Op Oisterwijk kan heel Brabant trots zijn. De politiek spreekt me er aan omdat de partijen echt willen vernieuwen. Na al het gedoe in Oisterwijk is er weer grote eensgezindheid, heb ik maandagavond gemerkt. Ook bij de VVD (enige oppositiepartij, red.) zijn er mensen met een groot hart voor de gemeenschap.”

Slaande deuren

Stefanie Vatta solliciteerde op de vacature die vier partijen open stelden, nadat de kandidaat van PrO was afgewezen door de andere drie. Dat ging met slaande deuren gepaard, maar uiteindelijk bleef het raadsbrede model overeind. De VVD uitgezonderd wil de raad met wisselende meerderheden besturen. Er is geen dichtgetimmerd coalitieakkoord.

Vatta zat voor D66 in de Tilburgse raad. Haar partij maakt in Oisterwijk deel uit van het linkse samenwerkingsverband PrO, maar ze wordt in het college door vier partijen aan het werk gezet. ‘Partijrijk’ ziet ze daarom liever dan ‘partijloos’ in de krant achter haar naam staan. 

- U verlaat na vier jaar al de Tilburgse gemeenteraad. Niet al te snel?

,,Dat vind ik spijtig, maar de politiek is grillig. Deze kans wilde ik niet laten lopen. Ik had ook nog mijn werk voor de gemeente Eindhoven en moest dus op veel borden tegelijk schaken. In Oisterwijk komt nu alles mooi samen. Als wethouder moet je steeds verbinding zoeken. Niet alleen met de raad, maar vooral ook met inwoners en organisaties.”

Quote

De politiek is grillig, deze kans wilde ik niet laten lopen

Stefanie Vatta

- Voor  de gemeente Eindhoven richt u zich nog als projectleider op mondiale bewustwording. Dat lijkt mooi aan te sluiten op het initiatief van twee partijen, PrO en Algemeen Belang, om van Oisterwijk een Kinderpardongemeente te maken. 

,,Als D66 hebben we ons daar in Tilburg ook sterk voor gemaakt. Maar ik ga daar nu in Oisterwijk geen uitspraak over doen. Dat is niet mijn rol. Ik kan me beter gaan focussen op zaken waar al wel draagvlak voor bestaat.”

Tilburg e.o.