Toine van de Klundert wint in Oisterwijk de Karel Groenland Cultuurprijs

OISTERWIJK - Toine van de Klundert is vrijdagavond in Tiliander tot winnaar van de Karel Groenland Cultuurprijs 2018 uitgeroepen. Hij kreeg de wisseltrofee en de cheque van 250 euro die bij de prijs horen. Ook mag Van de Klundert eenmalig gratis gebruik maken van Tiliander of Den Boogaard, inclusief de techniek.

Van de Klundert is eigenaar van Klundert Muziek, dat zich als 'de grootste muziekwinkel van Brabant' aan de Bedrijfsweg heeft gevestigd. Buiten zijn werk om manifesteert hij zich als aanjager van culturele en vooral muzikale producties. 

Er waren vijf genomineerden, behalve Van de Klundert ook Ad van den Oord, Kees Welmers, Jacques van Rijswijk en harmonie Asterius. De prijs werd vorig jaar vernoemd naar toneelspeler en tonprater Karel Groenland. Zijn weduwe Mies kreeg hem toen ook als postuum eerbetoon aan haar man.

Volledig scherm
Toine van de Klundert © Annita Schepens

Juryrapport

Volledig scherm
De door Harm Timmermans gemaakte wisseltrofee die hoort bij de Karel Groenland Cultuurprijs. © Oisterwijk Schrijft Cultuur

De samenvatting van het juryrapport luidt: 'Toine van de Klundert draagt de cultuur in Oisterwijk een warm hart toe. Hij is een brede stimulator voor alle verenigingen in het culturele leven. Hij maakt grote producties mogelijk. Waar het kan, ondersteunt hij met advies en middelen en bijna niemand doet tevergeefs een beroep op hem. De SOK, Sint Nicolaascomité, diverse muziekverenigingen, Koningsdag en de film Schaduwspel zijn voorbeelden van initiatieven, die op zijn steun konden rekenen.' Het jongste initiatief van Van de Klundert is ‘Oisterwijk in concert' op het Lindeplein geweest. Tijdens de eerste editie vorig jaar werden in de open lucht 24 musicalsongs door een 22 koppig orkest van lokale musici ten gehore gebracht. Op 1 september van dit jaar beleefde het evenement zijn tweede editie.

Schurend Scharnierke

Rick Schilders, die de avond in Tiliander vrijdag presenterde, droeg een gedicht van wijlen Jan van Rijthoven voor. Samen met Van Rijthoven vormde Karel Groenland het Schurend Scharnierke, waarin ze de Oisterwijkse actualiteit op de hak namen. 

Tilburg e.o.