Volledig scherm
Martien Mathijssen (Algemeen Belang) © Tom Tacken

UPDATE Raad Oisterwijk: 'Mathijssen niet integer', geen nieuw onderzoek naar Simons

OISTERWIJK - De raad van Oisterwijk nam donderdagavond laat de conclusie van zijn vertrouwenspersoon over dat het raadslid Martien Mathijssen (Algemeen Belang) 'onbehoorlijk en niet integer gedrag' valt te verwijten. Het draait daarbij om twee bouwkwesties rondom zijn woonboerderij. 

Alleen Algemeen Belang én VVD-raadslid Patrick Simons steunden Mathijssen. Jan Jonkers, fractievoorzitter van AB, meende dat zijn partijgenoot als elke andere burger het recht had om 'zijn rechten veilig te stellen'. 

In de wandelgangen viel te beluisteren dat AB onaangenaam verrast was dat ook coalitiegenoot VVD -  minus Simons dus - zich achter het harde oordeel over Mathijssen schaarde.  

De uitzonderingspositie van Simons was pikant en misschien wel veelzeggend, om dat hij zelf bij het volgende agendapunt onderwerp van een integriteitsonderzoek was. Velen menen dat hij als het spookpersonage 'Miranda Koster' politiek op nieuwssites heeft bedreven.

Een onderzoeksbureau kon het harde bewijs daarvoor niet vinden. PGB kwam gisteren met een motie om nieuw 'onderzoek te doen naar het gedrag van Simons'. Dan gaat het wat fractievoorzitter Carlo van Esch betreft om het verspreiden van nepnieuws over D66 door Simons onder zijn eigen naam. 

Dat zijn VVD-collega Anne Cristien Spekle zich daar niet over wilde uitspreken, noemde Van Esch 'bijna respectloos'. Spekle benadrukte dat haar partij 'maximale druk' op Simons had gezet om aangifte van identiteitsfraude te doen. Onder een mail van 'Miranda Koster' stond immers de naam van Simons. Die wilde echter niet dat justitie ging uitzoeken wie hem die loer zou hebben gedraaid.

Coalitiepartijen Algemeen Belang en VVD voelden niets voor een nieuw onderzoek naar de gedragingen van Simons, die zelf net als eerder Mathijssen tijdens de beraadslagingen over zijn persoon de zaal had verlaten. Aan de kwestie zouden volgens de beide coalitiepartijen al veel te veel woorden vuil zijn gemaakt. 

Jonkers (AB) hield het dan ook zo kort mogelijk. Hij meende dat partijen die het lek van 'Miranda Koster' alsnog boven wilden krijgen, bezig waren 'agressie te wekken'. 

Volledig scherm
VVD-raadsleden (vlnr) Patrick Simons, Con van Beckhoven en Anton van Tuyl © Tom Tacken

Tilburg e.o.