Volledig scherm
De aankomst van de vluchtelingen in Oisterwijk © Marie-Thérèse Kierkels

Vluchtelingen voelen zich welkom in Oisterwijk

OISTERWIJK - Zeven mannen uit Eritrea hangen wat rond voor de gymzaal van de Kikkenduut, voor deze dagen hun slaapplaats. Ze zijn vooral opgelucht in Nederland te zijn en dankbaar voor de geboden hulp.

"Wij bedanken de mensen van Oisterwijk", klinkt het beschaafd, al kost de uitspraak de nodige hoofdbrekens. "We zijn blij met het eten en de slaapplek, maar meer nog met de aardigheid van de mensen. Ze proberen ons welkom te laten voelen."

De reis van het kustlandje in Oost-Afrika naar Europa heeft diepe sporen nagelaten. "Dat was vreselijk, daar hebben we het liever niet meer over." Wel vertellen ze graag over hun thuisland, dat wordt gegeseld door een dictator. Sommigen van hen zijn daar gevangen gezet. "Hier zie ik honden aan de lijn lopen, in Eritrea worden de mensen behandeld als de honden hier. Gelukkig kunnen wij hier beginnen aan een nieuwe toekomst."

Kikkenduut
In Oisterwijk zelf kijkt haast niemand op van de vluchtelingen. Niet gek, het vennenstadje herbergt al tientallen jaren een asielzoekerscentrum. Op basisschool de Kikkenduut gaan de gymlessen maandag niet door. Verder gaat alles zijn normale gangetje. Directeur Peter Ketelaars "In de klassen zal het vanzelfsprekend wel even over gaan. Dat lijkt me logisch, maar we gaan er geen thema van maken."

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in Brabant op bd.nl/vluchtelingen.

Tilburg e.o.