Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum van Oisterwijk is het oudste van Brabant. © BeeldWerkt

VVD Oisterwijk: ‘Niet college, maar raad moet over opvang asielzoekers besluiten’

OISTERWIJK - Niet burgemeester en wethouders, maar de gemeenteraad van Oisterwijk moet het besluit nemen over een nieuwe termijn voor het asielzoekerscentrum aan de Scheibaan. Dat vindt de VVD in Oisterwijk.

De overeenkomst tussen Oisterwijk en het COA loopt in december 2020 af. In het besluitvormingsproces kan de gemeenteraad zijn 'wensen en bedenkingen’ kenbaar maken aan het college, dat op 16 juli van dit jaar definitief besluit al dan niet het contract met het COA te verlengen. Omdat het om een privaatrechtelijke overeenkomst gaat, is het college bevoegd.

Maar voor de liberalen zou het een politiek besluit moeten zijn. Dat gevoel heeft de VVD ook overgehouden aan de discussieavond die de partij woensdag over de toekomst van het azc hield. 

‘Niet alleen bezorgde omwonenden en een enkele centrum-ondernemer deelden hun soms schokkende relaas, ook een Armeens gezin dat al 4 jaar aan de Scheibaan verblijft schetste de problematiek', laat VVD-fractievoorzitter Anne Cristien Spekle weten. ‘Wat alle aanwezigen zich afvroegen is waarom problemen rondom het azc opeens de laatste jaren zijn toegenomen. Veel lijkt zich toe te spitsen op een kleine groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Deze tieners komen uit veilige, met name Noord-Afrikaanse landen en krijgen nergens een verblijfstatus. Zij reizen Europa rond en blijken juridisch nauwelijks aan te pakken vanwege hun minderjarigheid.’

Harde voorwaarde

Burgemeester Hans Janssen heeft vorig jaar al bij het COA bedongen dat het aantal jeugdige asielzoekers werd teruggebracht. Dat zou voor verlenging van het contract wat de VVD betreft een 'harde voorwaarde’ moeten zijn. Bovendien zou de gebouwelijke staat van het azc verbeterd moeten worden. ‘Als gastvrije en welvarende gemeente past het bij Oisterwijk om op te komen voor mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Veiligheid voor en van iedereen binnen onze gemeente, staat echter boven alles.’

Tilburg e.o.