Volledig scherm
Jan de Laat, raadslid voor PrO in Oisterwijk © gemeente Oisterwijk

Wethouder Jan de Laat stapt in Oisterwijk op: 'Verwikkelingen binnen de partij'

UPDATEOISTERWIJK - Wethouder Jan de Laat (PrO) stapt op in Oisterwijk. Het college kwam maandagmiddag met een verklaring waarin 'verbijstering en teleurstelling' doorklonken. 

De Laat zelf geeft in een brief aan de raad aan zich 'onvoldoende gesteund' te voelen door zijn eigen politieke achterban. Gesprekken die hij daarover heeft gevoerd, brachten niet de overtuiging dat daar verandering in ging komen. Mondeling heeft De Laat zijn besluit nog niet toegelicht. ,,Hij laat het praten even liever aan mij over", meldt PrO-fractievoorzitter Jean Coumans (zie hieronder zijn toelichting).

Lees hieronder verder

BRIEF DE LAAT AAN DE GEMEENTERAAD

Geachte raadsleden,

Vandaag he bik mijn collega’s van het college te kennen gegeven dat ik mijn functie als wethouder van de gemeente Oisterwijk per direct neerleg. Reden hiervoor is het feit dat ik mij onvoldoende gesteund voel door mijn eigen politieke achterbaan. Ik voel niet het vertrouwen en de ondersteuning die ik nodig heb om de opdrachten die er liggen op een goede manier uit te voeren. De gesprekken die ik hierover met mijn fractie heb gevoerd, hebben mij niet overtuigd dat hierin verandering komt.

In de korte periode dat ik wethouder ben geweest, heb ik binnen het college een grote collegialiteit ervaren. Ook de organisatie is zeer betrokken, deskundig en enthousiast. In de Oisterwijkse samenleving heb ik bovendien een enorme energie gevoeld die mij heeft gesteund in het werk als wethouder.

Ik wens Oisterwijk en de inwoners alle goeds voor de toekomst.

Met vriendelijke groet,
Jan de Laat

Aimabele vakman

PrO laat, 'mede namens Jan de Laat', weten dat 'onze partij, de raad en onze gemeente het nu zonder deze aimabele vakman moeten doen'. De partij schrijft dat ze graag met De Laat tot een oplossing had willen komen.

In de gemeenteraad zelf is de afgelopen zes maanden niets gebleken van frictie tussen De Laat en de fractie van PrO, al stelde die partij zich recent kritisch op in het debat over de financiële perikelen rondom Tiliander. Bij een beeldvormingsavond over de culturele centra van de gemeente Oisterwijk was het vorige week PGB-wethouder Dion Dankers die namens het college kort het woord voerde. De Laat zou het 'te druk' hebben gehad. 

PrO wil zc snel mogelijk met een vervanger voor Jan de Laat te willen komen. Fractievoorzitter Jean Coumans zegt dat zelf niet te ambiëren. Hij weet niet of binnen de fractie anderen daar wel voor voelen. 

Raadsbrede samenwerking

Voor het aantreden van het nieuwe college woedde binnen de achterban van PrO een fel debat over het model van de raadsbrede samenwerking. Daarbij is geen sprake van coalitie en oppositie. Van tevoren is ook niets in een collegeprogramma dichtgetimmerd. Bedoeling is dat via wisselende meerderheden de gemeente bestuurd wordt.

Oud-gedienden Ad van den Oord en Marjan Bastiaan, die De Laat ook als lijsttrekker voor waren gegaan, toonden zich kritisch. Ze bedankten zelfs als partijlid, toen bleek dat een meerderheid van de ledenvergadering het raadsbrede model omarmde. Van den Oord en Bastiaan vonden dat PrO na een goed verkiezingsresultaat te weinig punten uit haar partijprogramma had weten te verwezenlijken.  

Volgens De Rooie Roeptoeter, het orgaan waar Van den Oord schuil achter gaat, is sprake van een controverse tussen De Laat en het PrO-raadslid Ruud van der Star.

Veehouderij

Algemeen Belang was de grote verliezer bij de verkiezingen, maar de partij mocht in de persoon van Peter Smit toch een wethouder leveren. De Laat kreeg het sociale domein, terwijl Smit de  politiek zwaarder beladen portefeuille van ruimtelijke zaken werd toevertrouwd. Dat vooral leidde tot gemor binnen de PrO-achterban, die met name het dossier van de intensieve veehouderij in eigen handen had willen houden. PrO is voor 'duurzame krimp' van die sector, waar Algemeen Belang voor 'duurzame groei' staat. Als sportwethouder leek De Laat ook aan de fusie van de drie voetbalverenigingen nog een hele kluif te krijgen. Het collegevoorstel over financiering van de accommodatie stuitte op verzet van de drie voorzitters

Coalitie

De vier partijen (PGB, PrO, Algemeen Belang en het wethouderloze CDA) die het samen over het raadsprogramma op hoofdlijnen eens waren geworden, willen niet van een coalitie spreken.  Alleen de VVD onttrok zich aan het raadsbrede model van consensus. Binnen de PrO-fractie heeft vooral het 24-jarige raadslid Stefanie Vulders zich voor dat experiment sterk gemaakt (zie analyse Brabants Dagblad). Zij baarde laatst ook opzien door op haar Facebook-pagina ervoor te pleiten Tiliander te sluiten en van de Joanneskerk op de kop van de Lind een sociaal-cultureel centrum te maken. Dat zal Jan de Laat, die voor het wethouderschap zijn baan als gemeenteambtenaar in Veldhoven opgaf, ongetwijfeld niet als muziek in de oren hebben geklonken.

Carlo van Esch

PGB'er Carlo van Esch, fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad, zegt voor een reactie eerst nog van het nieuws bij te moeten komen. ,,We wisten natuurlijk van de schermutselingen binnen PrO aan het begin van deze periode, maar daarna heb ik daar eerlijk gezegd niets meer van gehoord. Ik wil graag van Jan zelf en van PrO horen wat er nu precies speelt. Daarna moeten we de koppen maar eens bij elkaar steken."

Ook Anne Cristien Spekle, VVD-fractievoorzitter, kan vanuit haar oppositierol nog niet aangeven hoe het nu verder moet met het gemeentebestuur: ,,We komen als partij vanavond nog bijeen en zullen dan ook met een reactie komen." Oud-VVD-raadslid Patrick Simons geeft alvast een voorzet. Hij vindt dat iedereen op de vacature binnen het college moet kunnen solliciteren. In buurgemeente Hilvarenbeek is op die manier ook aan raadsbrede samenwerking vormgegeven.

Verklaring college

Het college heeft vandaag met verbijstering en teleurstelling kennis genomen van het terugtreden van wethouder Jan de Laat vanwege verwikkelingen binnen zijn partij.

Burgemeester Hans Janssen: “Jan de Laat heeft als raadslid, als lijsttrekker voor PrO en als wethouder al zijn energie en kennis ingezet voor het welzijn van Oisterwijk. Het is nog maar kort geleden dat Jan de Laat van de raad het vertrouwen kreeg om als wethouder aan te treden. Het is een persoonlijk drama dat hij zich genoodzaakt voelt om nu al terug te treden.”

Binnen het college zullen de wethouders Peter Smit en Dion Dankers voorlopig de verschillende (deel)portefeuilles van Jan de Laat overnemen. Het is aan de raadsfracties om de ontstane situatie te bespreken. Voor een verkenning van de politieke situatie zal de burgemeester de fractievoorzitters voor een extra overleg bijeen roepen.

Verklaring PrO

Wethouder Jan de Laat, die namens PrO in het college van Oisterwijk zit, heeft besloten zijn wethouderschap neer te leggen. Jan maakte sinds de verkiezingen deel uit van het college, in een raad zonder coalitie, waar ieder voorstel zijn eigen meerderheid dient te verwerven. De deelname van PrO aan dit nieuwe college leidde voor veel inwoners tot de verwachting dat er wezenlijk dingen zouden veranderen. Volgens eigen zeggen ervoer Jan bij deze zware opdracht te weinig steun en vertrouwen van zijn eigen politieke achterban, waardoor het voor hem onmogelijk werd om die veranderingen vorm te kunnen geven. Dat heeft hem tot dit besluit gebracht. Dat spijt ons, omdat we graag het gesprek met Jan gevoerd hadden om tot om tot een oplossing gekomen.

We betreuren zijn beslissing, maar we respecteren die vanzelfsprekend. We waarderen Jan bijzonder, niet alleen als persoon, maar ook om zijn inhoudelijke kennis en gedegen werk. Het zal voor Jan ook als een persoonlijk verlies voelen. Onze partij, de raad en onze gemeente zullen het nu zonder deze aimabele vakman moeten doen.

PrO gaat zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger, die het goede werk van Jan zal voortzetten. We proberen deze kandidaat op korte termijn aan de raad voor te stellen.

Jean Coumans

Fractievoorzitter PrO

Mede namens de fractie en Jan de Laat

TOELICHTING JEAN COUMANS (FRACTIEVOORZITTER PRO)
Dit is op de eerste plaats voor Jan zelf een heel vervelende situatie. Als fractie kwam zijn besluit voor ons ook als een donderslag bij heldere hemel. Vlak voor onze jaarlijkse barbecue werden we er zondagmiddag mee geconfronteerd. Jan voelt zich niet gesteund. Nee, ik kan niet zeggen om welke dossiers het dan vooral gaat. Maar er zijn krantenartikelen geweest waar Jan problemen mee had, laatst nog dat van Ruud van der Star (over collegevoorstel inzake financiële perikelen bij Tiliander, red.). We gaan ons vanavond binnen de fractie over deze nieuwe situatie en over de opvolging beraden. Of ik Jan als wethouder wil vervangen? Nee. Iemand anders binnen de fractie? Dat weet ik niet. In het profiel moet in elk geval komen staan dat de nieuwe wethouder rekening dient te houden met een achterban die sterk achter de idealen van de partij staat. Of er iets aan de raadsbrede samenwerking en de portefeuilleverdeling binnen het college moeten veranderen? Dat is iets waar we het ook nog over zullen hebben, maar op dit moment zie ik daar geen reden toe. Ruimtelijke zaken is een belangrijke portefeuille, maar ook in het sociale domein gaat heel wat om. Denk aan het jeugdwerk, waarin ook in Oisterwijk de uitgaven gierend uit de klauwen lopen.

Volledig scherm
Wethouder Peter Smit vraagt BD-verslaggever Tom Tacken wat hem drijft © Facebook
Volledig scherm
Reactie van Han Koopmans (Actiegroep Insaid Nee) © Facebook

Tilburg e.o.