Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Zaak tegen van grootschalige oplichting verdachte Moergestelnaar aangehouden

* UPDATE 11.08 uur * BREDA - De rechtszaak tegen de Moergestelnaar die wordt verdacht van grootschalige oplichting van bedrijven, is maandagochtend aangehouden vanwege 'extreme omstandigheden'. De rechtbank wil de zaak binnen 3 maanden hervatten.

De advocaat had om aanhouding gevraagd omdat zijn cliënt zich niet had kunnen voorbereiden op de zaak. Hij zit sinds een zelfmoordpoging in januari in een isoleercel.

Afwezig
De Moergestelnaar kreeg maandagochtend op weg naar de rechtbank een toeval. Daardoor kon hij niet bij de rechtszaak aanwezig zijn. De zitting begon zonder aanwezigheid van de hoofdverdachte. Zijn advocaat vroeg om schorsing, maar dat verzoek werd door de rechter afgewezen. "Het belang van het proces gaat een keer zwaarder wegen dan het belang van de cliënt." Wel waren twee medeverdachten in de rechtbank aanwezig. Zij hebben gevraagd om afsplitsing van de rechtszaken, omdat ook hun zaken worden vertraagd door het onwel worden van de Moergestelnaar.

Even later, rond 11.00 uur, werd de zaak toch aangehouden vanwege 'extreme omstandigheden'.

Flauwvallen
De verdachte viel al vaker flauw tijdens zittingen en verhoren. Volgens zijn advocaat lijdt de man aan psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA), die veroorzaakt zouden worden door traumatische ervaringen uit het verleden. Zijn advocaat vroeg daarom afgelopen jaar al of de man zijn strafzaak thuis mocht afwachten, zodat hij behandeld kon worden voor deze aanvallen. De veiligheid van de Moergestelnaar zou namelijk niet gegarandeerd kunnen worden in de penitentiaire inrichting.

'Megaoplichter'
Er lopen twee zaken tegen de man. Tussen 2013 en 2015 zou hij voor mogelijk 2 miljoen euro bedrijven hebben opgelicht. Daarvoor werd hij afgelopen jaar op 2 juni gearresteerd. De politie deed die dag invallen in een bedrijfspand aan de Schoolstraat en bij een woning aan de Voorburgstraat in Moergestel.

De zaak die maandagochtend zou worden behandeld gaat echter over vergelijkbare vergrijpen in de periode tussen 2007 en 2011. De officier van justitie noemde hem daarom eerder al een 'megaoplichter'.

Tilburg e.o.