Zappers zijn verslaafd aan troep opruimen, maar een taakstraf hebben ze niet

OISTERWIJK - Zappers zijn het, kort voor zwerfafvalpakkers. Bij benadering leveren ze in een jaar tijd ruim 300 volle zakken bij de gemeente Oisterwijk af.  De troep van een ander opruimen werkt verslavend, lacht Jeanne de Beer, coördinator in Oisterwijk.   

Volledig scherm
Zwerfafvalpakkers op pad langs de Voorste Stroom: coördinator Jeanne de Beer, haar kleinzoon Xander, Ria Vissers en Jozé van Eijndhoven. © Beeld Werkt

Deze zaterdag is het NL Doet en 24 maart volgt Landelijke Opschoondag. Maar verdeeld over Moergestel en Oisterwijk trekken een kleine zeventig vrijwilligers het héle jaar door hun lichtgroene hesjes aan. Achterop staat  de montere oproep 'Hou Oisterwijk schoon'. Namens de gemeente heeft Piet Boers veel werk voor de zappers verzet. Zo zorgde hij ervoor dat de oranje hesjes verdwenen. ,,Die kleur leidde ertoe dat zappers soms toegeroepen kregen hoe lang hun taakstraf nog duurde", vertelt Frans Kapteijns. Brabants bekendste boswachter werd vorig jaar tot zwerfafvalambassadeur uitgeroepen.  Een verroest blikje kan de poot van een ree openhalen, vertelt Kapteijns, zoals een gans kan met zijn kop verstrikt raken in het plastic van een sixpack bier. Dát verhinderen geeft de zapper in de natuur een kick die zappen voor de tv niet oplevert. 

In het Brabants Dagblad van zaterdag staat een reportage over de zappers van Oisterwijk.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.