De Candese zwemster Penny Oleksiak (r) viert haar gouden medaille op de 100 meter  vrij op de Spelen vanTokio met haar familie.
Volledig scherm
De Candese zwemster Penny Oleksiak (r) viert haar gouden medaille op de 100 meter vrij op de Spelen vanTokio met haar familie. © AP

Canada stuurt geen ploeg naar Tokio, uitstel Spelen dichterbij

Canada heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Het Canadees Olympisch Comité (COC) en het Paralympisch Comité (CPC) hebben de organisatie laten weten geen afvaardiging te zullen sturen als de sportevenementen deze zomer toch op de geplande datum worden gehouden. De bonden dringen aan op uitstel vanwege de coronacrisis.

,,Het COC en het CPC doen een dringend beroep op het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen een jaar uit te stellen. We bieden onze volledige medewerking en steun, bij de inspanningen die er nodig zijn om de Spelen op een later tijdstip te organiseren’’, aldus de commissies in een verklaring.

,,Hoewel we de complexiteit van uitstel erkennen, is er niets belangrijker dan de gezondheid en de veiligheid van onze atleten en de wereldgemeenschap'', aldus de verklaring.

Het Australische Olympische Comité liet maandag weten ervan uit te gaan dat de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Het heeft zijn atleten opgeroepen hun trainingen daarop aan te passen.

Het IOC bracht eerder op zondag na een spoedvergadering naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen komende zomer doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Het IOC heeft de nationale comités per brief laten weten diverse scenario’s te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.