Epke Zonderland en Dafne Schippers
Volledig scherm
Epke Zonderland en Dafne Schippers © AD

Dit zijn de winnaars en verliezers van uitstel Olympische Spelen

Het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021 heeft voor alle Nederlandse topsporters enorme consequenties. Toch is de één er blijer mee dan de ander. De ‘winnaars’ en ‘verliezers’ op een rij.

De winnaars

Michel Butter.
Volledig scherm
Michel Butter. © ANP

Dafne Schippers
Ze was klaar voor een olympisch toernooi dit jaar, zei ze vanzelfsprekend. Maar misschien kan een extra jaar voorbereiding toch geen kwaad voor de sprintkoningin van Nederland. Extra tijd om die échte winnende sprintvezels, waarmee ze al zoveel voor elkaar kreeg, terug te vinden.

Marathonlopers Michel Butter en Andrea Deelstra
De olympische limiet, voor marathonlopers drie heilige woorden. Butter wilde tijdens de marathon van Rotterdam begin april zijn kwalificatie voor de Spelen afdwingen. Die werd, uiteraard, geschrapt vanwege het coronavirus. Nu komen er voor hem nieuwe kansen om zich alsnog te kwalificeren. Dat geldt ook voor Andrea Deelstra die recent de limiet tijdens de marathon van Tokio net niet liep.

Christiaan Varenhorst (links).
Volledig scherm
Christiaan Varenhorst (links). © ANP

De talenten van de Leeuwinnen
Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters houdt vaak vast aan dezelfde kern speelsters. Niet zo gek ook gezien alle successen die de Leeuwinnen boekten. Maar in een jaar kan weer veel veranderen. Misschien hebben talenten Aniek Nouwen en Joëlle Smits volgend jaar wel een vaste basisplaats.

Twan van Gendt
Wereldkampioen BMX heeft plots zeeën van tijd om zijn gebroken middenhandsbeentje in alle rust te laten genezen. Voorlopig geen stress over lichamelijk ongemak. Eerst fit worden en dan uitkijken naar Tokio.

Christiaan Varenhorst
Beachvolleyballer Varenhorst vormt nog maar net een jaar een duo met Steven van de Velde. Het verplaatsen van de Spelen geeft hen extra tijd om honderd procent op elkaar ingespeeld te raken. ,,Een geluk bij een ongeluk’', zegt hij zelf.

De verliezers

Handbaldames
In de roes van regerend wereldkampioen naar de Olympische Spelen gaan. Met een aura van onoverwinnelijkheid. De handbalsters van Nederland zitten in een ongekende flow, maar moeten nu wachten. De andere kant: het team is nog jong en kan eventueel nóg beter worden.

Epke Zonderland
Voor turnheld Epke zouden de Spelen in Tokio de afsluiting vormen van een imposante loopbaan.  Tijd voor een nieuwe carrière als dokter Epke. Door de verplaatsing van de Spelen wordt dat op de lange baan geschoven. De bijna 34-jarige turner was er van overtuigd komende zomer nog één keer top te zijn. Lukt hem dat in 2021 opnieuw, is een vraag die hij zichzelf ook stelt.

Epke Zonderland.
Volledig scherm
Epke Zonderland. © ANP
Nouchka Fontijn.
Volledig scherm
Nouchka Fontijn. © BSR Agency

Mathieu van der Poel
De afspraak met zichzelf om olympisch kampioen mountainbiken te worden, wil Van der Poel niet breken met zichzelf. Dus gaat hij ook volgend jaar voor die titel. Het schopt wel zijn beoogde schema als wegrenner in de weg. Er waren al nieuwe doelen, zoals de Tour van 2021, die voorlopig in de kast kunnen.

Noël van ‘t End
Judoka Van ‘t End werd in augustus wereldkampioen in de gewichtsklasse tot negentig kilo. Juist, in Japan. Juist, in de hal waar hij ook aankomende zomer had willen staan. Dat psychologische voordeel wordt nu door de tijd ingehaald.

Nouchka Fontijn
Ook voor boksster Fontijn hadden de Spelen een bekroning op haar carrière moeten worden. Als een afsluiter. Dan kan natuurlijk alsnog, maar ze zal de uitputtende trainingsschema’s moeten verlengen. Strijdbaar: ,,Ik ga er een jaar aan vast plakken.’’