Volledig scherm
Bibian Mentel (rechts) troost Lisa Bunschoten, die na een val in de finale naar het ziekenhuis moest. © Getty Images,

Goud Mentel, zilver Bunschoten na dramatische finale

Zilver Vos bij ParalympicsTeamNL heeft zijn eerste medailles te pakken bij de Paralympics in Pyeongchang. En het waren er meteen drie. 

Snowboardster Bibian Mentel pakte goud in een rechtstreeks duel met Lisa Bunschoten. Mentel won net als in Sotsji goud. Ze mocht dit jaar de vlag dragen bij de openingsceremonie. De Loosdrechtse voert al jarenlang strijd tegen kanker en onderging vorig jaar nog operaties. 

Al in 2001 werd voor het eerst botkanker bij haar gevonden en was amputatite van een been onvermijdelijk. Vorig jaar belandde ze opnieuw in het ziekenhuis nadat een verdacht plekje bij haar slokdarm was gevonden. Ook bleek ze tumorcellen in haar nek te hebben. In december liet ze nog een nekwervel vervangen.

Volledig scherm
Bibian Mentel en Lisa Bunschoten. © AP

Hoe groot haar doorzettingsvermogen is, bewees Mentel in februari 2017. Ze stond amper weer op haar snowboard of ze prolongeerde in Canada meteen haar wereldtitel op de snowboardcross. Op de olympische piste van Pyeongchang was ze in de kwalificatierun veruit de snelste, om zich vervolgens eenvoudig voor de finale te plaatsen.

De finale verliep tamelijk dramatisch. Mentel en Bunschoten gingen vrijwel zij aan zij onderuit in een van de bochten. Mentel krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen. Hoewel Mentel nog achterom keek en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor de 22-jarige Bunschoten resteerde ondanks haar crash het zilver. Ze moest na de finish voor onderzoek naar een ziekenhuis.

,,Gewoon weer goud. Ik ben superblij'', was de eerste reactie van Mentel, die zich ook bezorgd toonde om Bunschoten. ,,Ze heeft alleen een snee in haar gezicht, dus het gaat goed komen.''

De Nederlands equipe had zelfs alle medailles op dit onderdeel kunnen winnen, maar Renske van Beek legde het in de 'kleine finale' af tegen de Spaanse Astrid Fina Paredes en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Ook bij de mannen werd een medaille gewonnen. Chris Vos pakte zilver in de finale van de cross. De wereldkampioen op dit onderdeel ging al vroeg in de race onderuit, waardoor zijn Amerikaanse tegenstander Mike Schultz onbedreigd naar de titel kon glijden. Voor de 20-jarige Vos resteerde het zilver.

Volledig scherm
Bibian Mentel. © REUTERS
Volledig scherm
Lisa Bunschoten. © REUTERS
Volledig scherm
Chris Vos. © REUTERS