Volledig scherm
© EPA

Groot-Brittannië ook op punt zich terug te trekken voor Spelen

Groot-Brittannië staat op het punt het voorbeeld van Australië en Canada te volgen en zich terug te trekken voor de Olympische Spelen van Tokio, als die volgens plan in de komende zomer worden gehouden. Dat zei Hugh Robertson, voorzitter van het Britse nationaal olympisch comité.

,,Als het virus zich zo ontwikkelt als onze regering het verwacht, is het uitgesloten dat we afreizen”, aldus Robertson. ,,Ik zie geen enkele mogelijkheid om onze atleten dan goed voorbereid aan de start te krijgen. Ik verwacht daarom dat we ons snel bij Australië en Canada zullen aansluiten. De trainingsaccommodaties zijn dicht en zullen dat voorlopig ook wel blijven.”

Als tweede reden om af te zeggen noemde hij dat het ‘wellicht niet fatsoenlijk is’ om in een tijd als deze met Olympische Spelen bezig te zijn.

Volledig scherm
© AFP

Ook Zwitserland roert zich. Het land heeft het IOC opgeroepen om de Olympische Spelen te verplaatsen. Het Zwitserse olympisch comité deed dat formeel per brief, nadat het zondag al had gezegd dat de Spelen alleen kunnen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is. ,,We geloven niet dat er onder deze omstandigheden eerlijke Spelen volgens het gedachtegoed van de olympische beweging kunnen worden gehouden”, zegt voorzitter Jürg Stahl.

,,Daarom hebben we de IOC tot uitstel opgeroepen. Alle atleten gaan gebukt onder de moeilijke omstandigheden om in te trainen. Bovendien hebben al wat landen aangegeven dat ze komende zomer niet willen meedoen aan de Spelen.”

Canada en Australië hebben dat gezegd, de Noren en Britten zien het ook niet zitten om onder de huidige omstandigheden mee te doen. De Franse sportminister Roxana Maracineanu riep het IOC en de Japanse overheid op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Het IOC heeft gezegd binnen vier weken een beslissing te nemen.